Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Rubrika: Zdravé stravování
Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny. Jíst by děti měly pravidelně 5 -6x denně v menších porcích. Když přeskočíme období kojení, batolecího věku a zařazování příkrmů, můžeme doporučit obecných Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí. V předškolním věku, začínáme tvořit návyky zdravého způsobu života a jdeme tedy jako dospělí vzorem pro děti. U dětí, které jsou na prvním stupni ZŠ, se aktivně zajímáme o to, co děti jedí mimo domov – dohlížíme na pravidelnost jídla, svačin, kvalitu potravin a věnujeme také pozornost dostatečnému pitnému režimu.

Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

  1. pestrá strava (jíme střídmě z bohatého = barevného stolu)
  2. děti nenechat přejídat ani hladovět (velikost porce přizpůsobit věku a pohybové aktivitě dítěte - zdravé dítě si množství jídla dávkuje samo – někdy sní více a někdy méně, je to normální)
  3. omezovat cukr a sladkosti (sacharidy preferovat ve formě cerealií, ovoce a zeleniny)
  4. kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, obiloviny, polotučné mléčné výrobky)
  5. co nejpřirozenější potraviny (bez zbytečné chemie – barviv, emulgátorů, konzervantů)
  6. kvalitní rostlinné oleje, semínka, ořechy (omezovat tuky živočišné)
  7. hlídat sůl v potravinách (omezovat množství, nedosolovat)
  8. pitný režim (doporučení dle věku 1,5-2,5 l/den, vliv má i voda obsažená v potravinách)
  9. příkladem vézt dítě ke zdravému způsobu života a správným návykům
  10. sledovat vývoj dítěte společně s pediatrem při pravidelných prohlídkách (hladina cholesterolu, tuků v krvi, krevní tlak, nadváha či podváhu)

 

Autor: Lucie Houfková, DiS

Projekt Zdraví do škol od A do Z


Další články z rubriky Zdravé stravování

Jídlo - tvůj pomocník či nepřítel

Stravování mladé generace je velmi aktuální téma. V době růstu a dospívání potřebuje tělo vyvážené množství základních makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Nemělo by chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny, kvůli minerálům, vitamínům a vláknině. Pokud stravě nevěnujeme v této době patřičnou pozornost, zaděláváme si na problémy se zdravím, a to nejen ve vzdálené budoucnosti, ale bohužel i v té blízké. Stále se snižuje věk, ve kterém se objevuje cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak. Mladých lidí s nadváhou (dokonce s obezitou) přibývá, přibývají problémy s klouby, šlachami, mnoho mladých má potíže s imunitou.

Pravidelná strava - je opravdu tak důležitá?

Při hubnutí je doporučováno jíst pravidelně 5-6 denně po malých dávkách. Znamená to tedy, že máme 6 krát denně sníst malý krajíček chleba se lžičkou tvarohu? Nebo že mám mít rozdělena hlavní jídla na části? To rozhodně nikoli, platí pravidlo 3 hlavní velká jídla a 2 – 3 svačiny mezi jídly. A proč máme vůbec tak často jíst? Lidem, kteří jsou zvyklí při hubnutí hlavně hladovět, zní toto doporučení naprosto nelogicky! Máme pravidelně jíst, abychom zhubli? Ano! Tak snadné to je!

Proč jíst mořské řasy

Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: