Stravování mladé generace je velmi aktuální téma. V době růstu a dospívání potřebuje tělo vyvážené množství základních makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Nemělo by chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny, kvůli minerálům, vitamínům a vláknině. Pokud stravě nevěnujeme v této době patřičnou pozornost, zaděláváme si na problémy se zdravím, a to nejen ve vzdálené budoucnosti, ale bohužel i v té blízké. Stále se snižuje věk, ve kterém se objevuje cukrovka II. typu, vysoký krevní tlak. Mladých lidí s nadváhou (dokonce s obezitou) přibývá, přibývají problémy s klouby, šlachami, mnoho mladých má potíže s imunitou.
Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí
Rubrika: Zdravé stravování
Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny. Jíst by děti měly pravidelně 5 -6x denně v menších porcích. Když přeskočíme období kojení, batolecího věku a zařazování příkrmů, můžeme doporučit obecných Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí. V předškolním věku, začínáme tvořit návyky zdravého způsobu života a jdeme tedy jako dospělí vzorem pro děti. U dětí, které jsou na prvním stupni ZŠ, se aktivně zajímáme o to, co děti jedí mimo domov – dohlížíme na pravidelnost jídla, svačin, kvalitu potravin a věnujeme také pozornost dostatečnému pitnému režimu.
Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí
- pestrá strava (jíme střídmě z bohatého = barevného stolu)
- děti nenechat přejídat ani hladovět (velikost porce přizpůsobit věku a pohybové aktivitě dítěte - zdravé dítě si množství jídla dávkuje samo – někdy sní více a někdy méně, je to normální)
- omezovat cukr a sladkosti (sacharidy preferovat ve formě cerealií, ovoce a zeleniny)
- kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, obiloviny, polotučné mléčné výrobky)
- co nejpřirozenější potraviny (bez zbytečné chemie – barviv, emulgátorů, konzervantů)
- kvalitní rostlinné oleje, semínka, ořechy (omezovat tuky živočišné)
- hlídat sůl v potravinách (omezovat množství, nedosolovat)
- pitný režim (doporučení dle věku 1,5-2,5 l/den, vliv má i voda obsažená v potravinách)
- příkladem vézt dítě ke zdravému způsobu života a správným návykům
- sledovat vývoj dítěte společně s pediatrem při pravidelných prohlídkách (hladina cholesterolu, tuků v krvi, krevní tlak, nadváha či podváhu)
Autor: Lucie Houfková, DiS
Projekt Zdraví do škol od A do Z
Další články z rubriky Zdravé stravování
Jídlo - tvůj pomocník či nepřítel
Pravidelná strava - je opravdu tak důležitá?
Proč jíst mořské řasy
Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.