Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Rubrika: Zdravé stravování
Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

Abychom jako rodiče udělali maximum pro správný růst a vývoj, měli bychom myslet na kvalitní výživu našich dětí. Dopřejme jim stravu rozmanitou a pestrou a zároveň bohatou na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky. Úměrně věku můžete zařazovat také celozrnné potraviny, ryby, maso, luštěniny. Jíst by děti měly pravidelně 5 -6x denně v menších porcích. Když přeskočíme období kojení, batolecího věku a zařazování příkrmů, můžeme doporučit obecných Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí. V předškolním věku, začínáme tvořit návyky zdravého způsobu života a jdeme tedy jako dospělí vzorem pro děti. U dětí, které jsou na prvním stupni ZŠ, se aktivně zajímáme o to, co děti jedí mimo domov – dohlížíme na pravidelnost jídla, svačin, kvalitu potravin a věnujeme také pozornost dostatečnému pitnému režimu.

Deset pravidel pro zdravou výživu a vývoj dětí

  1. pestrá strava (jíme střídmě z bohatého = barevného stolu)
  2. děti nenechat přejídat ani hladovět (velikost porce přizpůsobit věku a pohybové aktivitě dítěte - zdravé dítě si množství jídla dávkuje samo – někdy sní více a někdy méně, je to normální)
  3. omezovat cukr a sladkosti (sacharidy preferovat ve formě cerealií, ovoce a zeleniny)
  4. kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, obiloviny, polotučné mléčné výrobky)
  5. co nejpřirozenější potraviny (bez zbytečné chemie – barviv, emulgátorů, konzervantů)
  6. kvalitní rostlinné oleje, semínka, ořechy (omezovat tuky živočišné)
  7. hlídat sůl v potravinách (omezovat množství, nedosolovat)
  8. pitný režim (doporučení dle věku 1,5-2,5 l/den, vliv má i voda obsažená v potravinách)
  9. příkladem vézt dítě ke zdravému způsobu života a správným návykům
  10. sledovat vývoj dítěte společně s pediatrem při pravidelných prohlídkách (hladina cholesterolu, tuků v krvi, krevní tlak, nadváha či podváhu)

 

Autor: Lucie Houfková, DiS

Projekt Zdraví do škol od A do Z


Další články z rubriky Zdravé stravování

Hubnutí pomocí zdravých tuků – super novinka !

Proč přibíráme více a více na váze, jsme víc a víc nemocní a rychleji stárneme? Vědci objevili, že na to je jednoduchá odpověď. Týká se to tzv. skrytého zánětu. Vychází to z výzkumů Dr. Barry Searse z nadace výzkumu zánětů v Marlblehead a také výzkumů dalších univerzit a společností.

Mnoho lidí cvičí, hlídá si stravu i přesto mají velké množství tukových zásob v těle. Jak tuku podkožního, tak útrobního (tuk kolem orgánů v oblasti břicha - je nejvíce nebezpečný). Právě obezita a zvyšování tukové vrstvy je potřeba také vnímat jako civilizační chorobu.

6 kroků k vytvoření vlastního jídelníčku na hubnutí

Dosažení smysluplného a dlouhodobého hubnutí vyžaduje promyšlený stravovací plán. Vaše tělo potřebuje správnou rovnováhu výživy a kalorií pro udržení energie prostřednictvím cvičení a každodenních činností. Udržení této rovnováhy je klíčem ke ztrátě tuku a jeho udržení v průběhu času.
 
Úspěšný dietní plán pro hubnutí kombinuje vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje k budování svalů a udržení energie v jednom pohodlném a chutném menu. Podle těchto kroků navrhněte dietní plán pro hubnutí, který je specificky strukturován tak, aby podporoval váš životní styl, cíle a návyky.

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.
Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: