Únava při onkologické léčbě

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Radek Jelínek

Únava při onkologické léčbě - toto věčné téma , které řeší v podstatě většina pacientů , kteří podstupují léčbu.Většina lékařů se ani pacientů na únavu neptá, protože ji považují za samozřejmou při léčbě takto závažného onemocnění, ale pro pacienty to bývá často velmi nepříjemné. Nenávidí dny, kdy nemohou ráno vstát z postele. Cítí, jakoby tělo, končetiny byly z olova. Těžko se jim dýchá, nic je nebaví. Nenávidí tu postel, v níž zůstávají celý den a nemohou se z ní dostat. Nedokáží odhadnout, kdy taková únava přijde. Přijde-li, pak vždy trvá několik dní.Ta únava je horší, než bolest. Nedokáží s ní bojovat, neví, co je její příčinou, neví, co by mi mohlo pomoci.
Čím je únava způsobena? Jednak samotným nádorem, použitou léčbou chemoterapií (cytostatika), radioterapií, biologickou léčbou, hormonální léčbou, oslabením imunitního systému, horší funkcí štítné žlázy, nevhodnou stravou, stresem, emocemi , strachem o svoji budoucnost atd.
Jak tedy tento problém řešit? V takových stavech je vhodné navyšovat antioxidační kapacitu dostupnými způsoby .Imunitní systém, který by měl za normálních okolností zhoubné bujení potlačovat, můžeme posílit pravidelným příjmem různých antioxidačních látek, jako jsou vitamíny E ( rostlinné oleje, mandle, slunečnicová semínka, lískový oříšek, oleje a tuky z ořechů a semen, tmavě zelená zelenina jako je kapusta, špenát, brokolice), C (kiwi,citrusové plody,papriky, šípky), karoteny (veškeré ovoce a zelenina), selen (brazilské ořechy, kokos).
Omezovat příjem živočišných bílkovin (maso,vejce)z důvodu náročné stravitelnosti, která energeticky vyčerpává, včetně celkového objemu konzumovaných proteinů a nahradit je bílkovinami živočišnými ( sojové boby, luštěniny,brambory, celozrnné výrobky).
Upozornění: veškeré zde prezentované informace jsou obecného charakteru, vždy záleží na aktuálním stavu pacienta. Chemoterapií zdevastované tělo je citlivé na jakékoli podněty a veškeré kroky je dobré konzultovat s ošetřujícím lékařem.

 


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Mýty a pravda o překyseleném organismu a detoxikacích

Věděli jste, že k překyselení organismu dojde i v případě špatného dýchání? Překyselení organismu je velmi závažná věc. Dennodenně naše tělo vystavujeme překyselení, a to díky potravinám, které přijímáme. Například maso, cukr a alkohol jsou pro tělo nebezpečné. V krajních případech dokonce mohou vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Další zajímavé a životu prospěšné informace se dozvíte na připravovaném semináři.

Celulitida a jak ni vyzrát

My ženy ji nenávidíme, mužům se nelíbí, asi těžko budeme hledat někoho, komu se zamlouvá. Celulitida ve významu, který máme na mysli (u nás  běžně označována jako pomerančová kůže) postihuje ženy nejčastěji na stehnech a hýždích. Příčiny jejího vzniku jsou neustále předmětem odborných diskuzí. Je ale zřejmé, že jde o  kombinaci několika faktorů jako jsou dědičné vlohy, hormonální nerovnováha a případné užívání antikoncepce, porucha tvorby kolagenu, porucha fungování lymfatického systému a nadváha.

Jak na pálení žáhy

Pálením žáhy nazýváme návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu nebo až do úst (reflux). Je pociťována jako pálivá bolest za hrudní kostí, nebo až hořkým pocitem v ústech, stejně jako při zvracení. Potíže se zhoršují v předklonu, nebo vleže. Příčinou jsou žaludeční kyseliny a nesprávně fungující svěrač oddělující žaludek od jícnu. Může ji někdy zažít každý, kdo se přejedl.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: