Jak na pálení žáhy

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Ke vzniku těchto potíží vede často vysoký stav bránice, což nastává u lidí obézních, v těhotenství, či při nesprávném držení těla a trvale špatném dýchání. Objevit se může ale i u sportovců, pokud jsou vystaveni trvalé zátěži, žaludeční kyseliny mohou být vytlačovány vzhůru. Dalšími příčinami může být kouření či konzumace alkoholu, obvykle bílého vína, čokoláda, pití kávy, dlouhodobý stres, špatné stravovací návyky a jídelní zvyklosti.

Jak si tedy pomoci, aby vás přestalo trápit, nebo se alespoň zmírnilo pálení žáhy? Pokud je příčinou nadváha, tak na prvním místě je změna životního stylu a úbytek hmotnosti. Vhodné je nepít nápoje v průběhu jídla, ale dodržovat odstup 15 min před jídlem, jídlo zbytečně nezapíjet. Jinak navyšujete množství obsahu v žaludku. Dobré je také zmenšit porce a raději jíst častěji. Ke svačině zařadit zakysané mléčné výrobky (jogurt, zákys), nebo i jiné bílkovinné přesnídávky (šunka, sýry).

Často se reflux objevuje po jídlech tučných, sladkých a kynutých, je třeba je tedy vynechat. Vyvarovat se kouření a alkoholu, kávy, čokolády, citrusové a tomatové šťávy, kořeněných pokrmů. Bezprostředně po jídle by se nemělo ulehat, vhodná poloha pro odpočinek je v polosedu.

Opakované neustupující potíže by se neměly podcenit, je třeba vyhledat lékaře. Neléčený reflux může totiž způsobit i zánět jícnu. Obvykle jsou předepisovány léky, snižující tvorbu žaludečních kyselin, refluxu nicméně nezabraňují. Je možná další léčba, či operativní zákrok.

www.vyziva-poradna.cz


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Amasaké

Píši sem většinou postřehy, ke kterým mne inspirují klienti. Tentokrát je to kamarádka po operaci, která potřebuje přibrat, tedy podle mého slovníku zejména vyživit. K čemuž zcela jistě napomůže i tento tip, který jsem pro ni vyzkoušela, a nakonec zjišťuji, že bych občas doporučila zařadit i všem těm, kdo se chtějí stravovat zdravě, koho baví připravovat zdravé jídlo, a kromě pacientů v rekonvalescenci také dětem, sportovcům a starším lidem, ale i těm, kteří redukují nadváhu.

Tento pokrm lze samozřejmě také koupit již hotový v prodejnách biopotravin a zdravé výživy 

PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE

 Nemusíte jen se strachem čekat, zda onemocníte chřipkou či nikoliv. Existují mnohá opatření a přírodní prostředky, které bojují proti virům a posilují imunitu organismu. Zde naleznete doporučované potraviny, vitamíny a opatření v životním stylu, které by vám měly pomoci uchránit se před chřipkou či zmírnit její průběh.

Jitrocelový sirup: Pomáhá zprůchodnit dýchací cesty

Tea Tree Oil: Zmírní bolest v krku. Do sklenice s vodou přimíchejte 3 až 5 kapek. Směs kloktejte, ale nepolykejte.

 

Potraviny proti chřipce:

Česnek - působí jako přírodní antibiotikum

Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek -

Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo třtinový cukr a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.

 

Mýty a pravda o překyseleném organismu a detoxikacích

Věděli jste, že k překyselení organismu dojde i v případě špatného dýchání? Překyselení organismu je velmi závažná věc. Dennodenně naše tělo vystavujeme překyselení, a to díky potravinám, které přijímáme. Například maso, cukr a alkohol jsou pro tělo nebezpečné. V krajních případech dokonce mohou vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění. Další zajímavé a životu prospěšné informace se dozvíte na připravovaném semináři.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: