Čas rebarbory

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Lenka Drottnerová

Čas rebarbory
MOUČNÍK - REVEŇOVÝ KOLÁČ 8P

Ingredience pro: ( pro formu nebo plíšek cca 20x30cm)

těsto (dva pláty) :

250 g polohrubé mouky

200 g brambor (den předem uvařených ve slupce)

100 g másla

70 g moučkového cukru ( může i natural třtinový)

1 vejce

¾ prášku do pečiva ( 2 vrchovaté lžičky cca 10g )

 

náplň :

300 g reveň (+/-) (lépe o něco více, dobře oloupat a pak nakrájet na menší kostičky)

skořice ( může být malá lžička nebo volitelné množství )

20g - 1 sáček vanilkový cukr

vhodná ale nemusí být: 1 lžíce škrobové moučky (solamylu, nebo vanilkového pudinku)

 

Postup:

Společně s moukou prosijeme na vál i prášek do pečiva, oloupeme a nastrouháme den předem uvařené brambory, máslo, moučkový cukr, vejce - ze všeho ručně zpracujeme vláčné těsto. Konzistence je podobná jako na linecké.

Rozdělíme na dva stejné díly, ze kterých uválíme plát tvarem podobným dnu formy. Jeden vložíme na dno formy nebo plíšku, můžeme ručně dpmáčknout a doupravit k okrajům, těsto tak je přilepené na dně ve vrstvě cca 0,5-1 cm.

Na tento díl prostřeme reveňovou náplň, asi 1-2 cm vrstva,

pokud máme reveně více až 2 cm vrstvu, je vhodné mírně poprášit solamylem.

Přikryjeme druhým plátem a válečkem ev ručně dotiskneme k sobě a doupravíme k okrajům.

Pečeme v troubě na 200°C 10 min, pak teplotu snížíme na 180°C

dopékáme dorůžova celkem cca 40 min.

 

Po vychladnutí uchováme v mikrotenovém sáčku,

moučník je výborný až druhý i třetí den, kdy pěkně provlhne a chutě se propojí.

 

Celkem z uvedeného množství:cca 920 g (E: 9400 kJ, B: 35g, S: 327g, T: 91g, Vl: 13g )

 

 

100

g

Energie

1021

kJ

Bílkoviny

4

g

Sacharidy

36

g

Tuky

10

g

Vláknina

2

g

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 6

TIP Dbejte na pravidelnost příjmu potravy, alespoň 4xdenně. Pokud nenecháte tělo vyhladovět, samo si řekne o velikost porce, jakou právě potřebuje. Někdy budete mít chuť na menší oběd, někdy zase na větší svačinu, to vše je v pořádku. Nebojte se sledovat vlastní pocity a naučíte se lépe porozumět vašemu tělu.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

Nic si úplně nezakazujte: to je totiž přímá cesta k neúspěchu a dlouhodobé zpruzelosti. Tradiční jídla a dobroty k Vánocům patří a vy si je zasloužíte. Letos na to ale jděte chytře a zásobte se dopředu zdravějšími variantami všech oblíbených Vánočních klasik.


Kupte si hromadu ořechů a čerstvého i sušeného ovoce pro chvíle akutního záchvatu mlsné. Je to určitě lepší varianta než cukroví. A navíc křížaly, sušené švestky, fíky, meruňky i všechny druhy ořechů k Vánocům patří úplně stejně.
 

Detoxifikační kůra, DEN 3

TIP Zaměřte se na své pocity, pokud dodržujete poctivě všechna doporučení, měli byste na sobě již cítit první pozitivní účinky detoxifikace. Většina lidí se cítí lehčeji, pleť je kvalitnější a jasnější, ustupují zažívací obtíže. Zkuste se zvážit, možná máte i nějaké to povánoční kilo dole.

Jídelníček pro dnešní den a recepty najdete opět na Facebooku www.facebook.com/fitandfuncz

Odkaz: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.508586339256426.1073741836.360948957353499&type=3&uploaded=3

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko