Dieta v krabičkách pomůže zhubnout, ale neřekne, jak si kila udržet

Rubrika: Metody hubnutí
Autor: Kompliment institut

Tyto diety se staly populárními zejména díky své jednoduchosti. „Objednáte si je a nemusíte dále přemýšlet o tom, co jíst či nejíst, jaké potraviny si nakoupit, jak je upravovat. V tom je ovšem kámen úrazu," říká Kristýna Galová. „Krabičkovému dietáři" chybí důležité informace o výživě a pohybu, proto je pro něj těžké si získanou hmotnost udržet. Pokud se chceme vyvarovat jojo efektu, je důležité po skončení diety přejít na racionální stravování - a pravidla racionální výživy mnoho lidí nezná, nebo o ní má mylné představy.

Riziko navrácení váhy je navíc podporováno příliš nízkou kalorickou hodnotou redukční stravy. Podle Kristýny Galové se u krabičkových diet snižuje denní příjem energie někdy až na 4 400 kJ. Obecně se k redukci hmotnosti nedoporučuje méně než cca 5 000 kJ u žen a 6 000 kJ u mužů. Pokud je doporučená hranice překročena, dochází k podvýživě organismu, tělo se „naprogramuje" na nízký příjem energie a návrat k původní stravě po skončení diety tak vede k jojo efektu.

Hubnutí s poradcem má tedy jasnou výhodu. Naučíte se, jaké potraviny nakupovat, jak je kombinovat a tepelně i mechanicky upravovat. Jakékoli nejasnosti můžete konzultovat s odborníkem, který vám poradí i v individuálních odlišnostech (například pomůže nahradit potravinu, která vám nechutná). Díky tomu se již během diety naučíte zásadám zdravého stravování a zjistíte, v čem děláte chyby.

„Pravidla redukčního stravování jsou dosti podobná zásadám racionální výživy, díky kterým udržujeme váhu i po dosažení ideální hmotnosti. Ten, kdo se naučí připravovat vyvážený jídelníček již během diety, má velkou výhodu do budoucna," konstatuje Kristýna Galová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.


Další články z rubriky Metody hubnutí

Raw food (syrová strava): módní trend nebo zdravý způsob stravování

Teorie syrové stravy (raw food) je založena na principu, že tepelná úprava potravin na 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin.

Hormony a obezita – 2. ČÁST

V první části článku „Hormony a obezita" jsme si vysvětlili které hormony a jakým způsobem ovlivňují náš metabolismus. V dnešní části se vám pokusíme přiblížit další velmi důležité hormony, které patří mezi hlavní regulátory našeho příjmu, a to LEPTIN a GHRELIN.

Hubnutí s doplňky stravy

Volně prodejné léky a doplňky stravy na hubnutí - na trhu jich existuje celá řada. Některé omezují chuť k jídlu, jiné obsahují kofein, který stimuluje organismus, jiné větší množství vlákniny, která má navodit pocit zasycení nebo snižují vstřebání tuku ze stravy.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: