Sladké koláčky z řepy a kokosu (bezlepkové)

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Kokosky s řepou zaujmou na první pohled svou tmavorůžovou barvou. Následně překvapí i chutí. Navíc už po staletí je červená řepa známá svými příznivými účinky na naše zdraví a činnost trávicího ústrojí a jater. Je obzvláště vhodná při léčbě chronického únavového syndromu. Koláčky jsou plné dobrot pro lepší náladu. 

Potřebujeme: 200 g červené řepy (asi 2 bulvy), 100 g strouhaného kokosu, 2 lžíce medu, 75 g vlašských ořechů, 2 vejce,1 lžička skořice, možno přidat rozinky

 


Řepu uvařte doměkka. Vychladlou oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vlašské ořechy posekejte nahrubo. V míse smíchejte řepu, kokos, ořechy se skořicí, medem a vejcem. Lžící, nebo dlaněmi, dělejte malé bochánky a klaďte na pečící papír na plech. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 160 st., dokud povrch mírně nezezlátne (cca 35 min).
 
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Kváskový chléb - kouzlo z mouky a vody

Před časem mě na internetu zaujal článek o výrobě domácího kváskového chleba a říkala jsem si, že to by mohla být skvělá alternativa ke kupovanému pečivu, které mnohdy (poměrně často) nesplňuje moje nároky na chuť ani kvalitu. Protože mám ráda, když si můžu vše od základu vyzkoušet sama, pustila jsem se nejdřív do výroby domácího kvásku. Nějak jsem nemohla uvěřit, že obyčejná voda a žitná mouka mohou spolu něco takového vytvořit, ale dala jsem jin šanci :) Kvásek jsem podle návodu „krmila" moukou i vodou v přesných intervalech a sledovala, jak ve velké zavařovací sklenici stoupá a zase klesá. Zdálo se mi to jako zázrak. První bod zlomu přišel, když jsem si přečetla, že kvásek musí „vonět jako kvásek". Za prvé tedy netuším, jak voní kvásek a za druhé mě ta slibovaná vůně vůbec nepřišla voňavá. Musím přiznat, že jsem byla blízko toho, celé své několikadenní snažení vyhodit. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece jen zkusím a dám tomu šanci.

Vánoční cukroví ze šmakouna

Šmakoun s olejem a sirupem rozmixujeme v mixéru. K směsi přidáme rýžovou mouku a kokos. Vypracujeme těsto a na plech s pečícím papírem tvarujeme malé placičky.

Recept na dietní salát s brynzou

Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: