Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.
Tajemství chilli papriček
Rubrika: O potravináchAutor: Šárka Jakešová, DiS., RNT
Chilli papričky (kayenský pepř) získávají svou pálivost díky sloučenině kapsaicin a mohou zlepšit naše zdraví na mnoho způsobů. Tuto vysoce dráždivou látku vnímáme zvýšeným pocením, pocitem pálení, zvýraznění chuti jídla. Výzkum této látky odhalil mnoho léčebných účinků.
Jedním z jeho účinků je útlum bolesti. Při jeho styku s kůží či sliznicemi, tělo reaguje na pocit popálení, které však ve skutečnosti nenastalo. Přesto se do mozku přenese pocit bolesti a následně dojde ke snížení signálů. Krémy s kapsaicinem jsou díky této vlastnosti účinné pro úlevu od bolesti svalů a kloubů.
Jak jsem se již zmínila, jedna z vlastností kapsaicinu je přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce přepnout tělo ze spalování sacharidů na spalování tuků. Napomáhá regulaci krevního cukru po jídle, čímž pozitivně působí na vyváženou hladinu glykémie u onemocnění diabetes mellitus. Snižuje hladinu cholesterolu, má schopnost vyplavovat hormony dobré nálady endorfiny. Má ale další důležitou vlastnost z hlediska hubnutí a sice snižuje chuť k jídlu a tím navozuje pocit rychlejšího nasycení. Zvyšováním tělesné teploty působí na energetickou spotřebu organismu. Tato unikátní vlastnost nutí organismus k činnosti, která kromě spalování kalorií má i účinek k nabuzení organismu a oběhové soustavy jako krátké cvičení. K navození příjemně pálivé chuti stačí jen špetka.
Slibné výsledky vykazují i výzkumy pro léčbu rakoviny. Dle statistik Světové zdravotnické organizace je v zemích s dominantním příjmem kapsaicinu v jídelníčku prokazatelně nižší úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkovou mrtvici. Je schopný detoxikovat karcinogeny, které při dlouhodobém působení v našem těle vytváří mutace vedoucí k nádorům.
Chilli papričky ale užívejte přiměřeně, kromě nepříjemného podráždění sliznic mohou vyvolat i alergickou reakci. Abyste u většiny jídel vyvolali příjemně pálivou chuť, postačí jen špetka. Čím více budete dávku zvyšovat, tím vyšší teplo bude vyvolávat, aniž by se změnila jeho chuť. S příchodem chladného počasí a zimy můžete do jídla přidávat pálivé koření na prohřátí organismu a zároveň zabráníte obvyklým zimním přírůstkům váhy.
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita
Další články z rubriky O potravinách
Kefír z Tibetského zrna
Nejen sůl je nad zlato!
Co tedy dalšího je nad zlato? Třeba malá, zdánlivě bezvýznamná rada. Taková, která dokáže ochránit vaše zdraví a navíc ušetřit nemalý peníz.
Jak poznat pravé celozrnné pečivo?
Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem - s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.