Tajemství chilli papriček

Rubrika: O potravinách
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Chilli papričky (kayenský pepř) získávají svou pálivost díky sloučenině kapsaicin a mohou zlepšit naše zdraví na mnoho způsobů. Tuto vysoce dráždivou látku vnímáme zvýšeným pocením, pocitem pálení, zvýraznění chuti jídla. Výzkum této látky odhalil mnoho léčebných účinků. 
 
Jedním z jeho účinků je útlum bolesti. Při jeho styku s kůží či sliznicemi, tělo reaguje na pocit popálení, které však ve skutečnosti nenastalo. Přesto se do mozku přenese pocit bolesti a následně dojde ke snížení signálů. Krémy s kapsaicinem jsou díky této vlastnosti účinné pro úlevu od bolesti svalů a kloubů. 
 
Jak jsem se již zmínila, jedna z vlastností kapsaicinu je přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce přepnout tělo ze spalování sacharidů na spalování tuků. Napomáhá regulaci krevního cukru po jídle, čímž pozitivně působí na vyváženou hladinu glykémie u onemocnění diabetes mellitus. Snižuje hladinu cholesterolu, má schopnost vyplavovat hormony dobré nálady endorfiny. Má ale další důležitou vlastnost z hlediska hubnutí a sice snižuje chuť k jídlu a tím navozuje pocit rychlejšího nasycení. Zvyšováním tělesné teploty působí na energetickou spotřebu organismu. Tato unikátní vlastnost nutí organismus k činnosti, která kromě spalování kalorií má i účinek k nabuzení organismu a oběhové soustavy jako krátké cvičení. K navození příjemně pálivé chuti stačí jen špetka. 
 
Slibné výsledky vykazují i výzkumy pro léčbu rakoviny. Dle statistik Světové zdravotnické organizace je v zemích s dominantním příjmem kapsaicinu v jídelníčku prokazatelně nižší úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkovou mrtvici. Je schopný detoxikovat karcinogeny, které při dlouhodobém působení v našem těle vytváří mutace vedoucí k nádorům. 
 
Chilli papričky ale užívejte přiměřeně, kromě nepříjemného podráždění sliznic mohou vyvolat i alergickou reakci. Abyste u většiny jídel vyvolali příjemně pálivou chuť, postačí jen špetka. Čím více budete dávku zvyšovat, tím vyšší teplo bude vyvolávat, aniž by se změnila jeho chuť. S příchodem chladného počasí a zimy můžete do jídla přidávat pálivé koření na prohřátí organismu a zároveň zabráníte obvyklým zimním přírůstkům váhy.
 
 
www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 

Další články z rubriky O potravinách

Kefír z Tibetského zrna

Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír,
nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny,
nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.

Nejen sůl je nad zlato!

Co tedy dalšího je nad zlato? Třeba malá, zdánlivě bezvýznamná rada. Taková, která dokáže ochránit vaše zdraví a navíc ušetřit nemalý peníz.

Jak poznat pravé celozrnné pečivo?

Prakticky jej rozeznáte těžko. Pečivo, které je vzhledově tmavé, je často jen obarvené a ani výrobky označené jako cereální nebo vícezrnné, nemusejí být  celozrnné. Celozrnné, jak z názvu vyplývá, znamená, že zrno bylo na mouku semleté celé, tedy i s obalem -  s otrubami a klíčkem. Právě ty obsahují nejvíce zdraví prospěšných výživných látek a vlákniny. Jak tedy poznat pravé celozrnné pečivo? A jaký je vlastně rozdíl mezi tmavým, cereálním, grahamovým a celozrnným pečivem?

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: