Amasaké

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor: Lenka Drottnerová

ASMASAKÉ RAW KAŠE JAHELNÁ

Ingredience pro 1 porci:

80g jáhlů + 1 lžíce startéru ( usušená a předem naklíčená pšenice, nebo Koji )

1 porce:
Energie:1211 kJ
Bílkoviny 9g
Sacharidy 58g
Tuky 3g
Vláknina 7g


Amasaké
Základní surovinou bývá nejčastěji rýže.
Ale lze použít i jáhly ( viz výše ), pohanku, oves, kroupy, a nebo i různé kombinace.

Obsahuje veliké množství enzymů, bitaminu B, vápníku a železa. Má příznivý vliv na zažívání. Enzymy amasaké totiž při procesu jejího vzniku štěpí složité cukry v obilovině, a tím usnadňují její trávení a následné využití organismem.

Amasaké vzniká přirozeným procesem fermentace po přidání tzv. Startéru.
Fermentací pak dochází ke štěpení složitých cukrů a kaše se pak stává velmi lehce stravitelnou a přirozeně sladkou. Po konzumaci nedochází ke kolísání hladiny glykemie v krvi. Díky enzymům výborně rozkládá i bílkoviny, cukry a tuky, které se efektivně vštřebávají a využívají organismem.

Startér lze vyrobit buď z bio pšenice, a nebo obzvláště u celiatiků z rýže tzv. Koji (Aspergillusoryzae)
Na 250g obilniny přidáváme cca 50g startéru (cca 2-3 lžíce)

Postup:
Jáhly dvakrát spařit horkou vodou, poté uvařit ve dvojnásobku vody až do jejího vyvaření.
Od chvíle dovaření sledujeme teplotu kaše, až klesne na 60°C vmícháme "startér", zakryjeme pokličkou a přeneseme do peřin (položíme na elektrickou vyhřívací dečku a přikryjeme peřinou). Takto udržíme po dobu cca 6 hodin teplotu kaše na 50-60°C. Po tuto dobu dochází k fermentaci - kvasnému procesu - rozkladu složitých sacharidů v obilovině, a kaše postupně řídne.
Po uplynutí cca 6 hodin kaši opět přendáme na sporák a vaříme na mírném plameni cca 15 minut, tímto se proces fermentace zastaví.
Tuto kaši můžeme následně ještě rozmixovat, nebo jíst bez další úpravy, lze teplé i studené,
a nebo dochutit libovolně - např. přidaným ovocem, nebo použít do všelikakých koktejlů a snídaňových kaší.

Výroba startéru pro Amasaké:
Použila jsem pšenici bio (DM): 1. den 100g pšenice zalít vodou, 2. den ponechat na sítku a občasně propláchnout, 3. den již pustí tři kořínky a vytvoří klíček. Klíček by měl být ideálně 0,5-1 cm. V této fázi naklíčenou pšenicci rozprostřeme na pečící papír a dáme na teplé místo přirozeně sušit. Nepoužívat sušičku ani troubu.
Po usušení 2-3 den pomeleme ( vhodný je kávomlýnek ).
Pokud máme zrno naklíčené a připravené k sušení, můžeme i část takto čerstvého ihned využít
k výrobě amasaké ( přimícháním do teplé kaše - viz výše ).


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Testosteron - jak si udržet mužnost do vysokého věku

Testosteron je hormon, který muže dělá mužem. Jakmile začne této vzácné látky v těle ubývat, dostává se muž postupně do tzv.přechodu. Stojí za vším, co odlišuje muže od ženy. Muž je lovec a aby byl rychlý, silný a úspěšný, testosteron mu zajišťuje pevnější kosti, větší svaly, silnější srdce, větší kapacitu plic, více červených krvinek, dává větší odvahu, sexualitu, ale také například prostorovou představivost, lepší orientační smysl a ostřejší smyslové orgány.

Viscerální tuk a hubnutí

Metabolický syndrom (MS) zahrnuje hned několik zdravotních příznaků: vysoká hladina triacylglycerolů, nízká hladina HDL („hodného“) cholesterolu, vysoký krevní tlak, hyperglykémie či přímo cukrovka druhého typu a tzv. abdominální obezita, tedy nebezpečně velký obvod pasu. A právě za poslední zmíněné nemůže nikdo jiný než viscerální tuk, který se ukládá v oblasti našich vnitřních orgánů.

Únava při onkologické léčbě

Únava při onkologické léčbě - toto věčné téma , které řeší v podstatě většina pacientů , kteří podstupují léčbu.Většina lékařů se ani pacientů na únavu neptá, protože ji považují za samozřejmou při léčbě takto závažného onemocnění, ale pro pacienty to bývá často velmi nepříjemné. Nenávidí dny, kdy nemohou ráno vstát z postele. Cítí, jakoby tělo, končetiny byly z olova. Těžko se jim dýchá, nic je nebaví. Nenávidí tu postel, v níž zůstávají celý den a nemohou se z ní dostat. Nedokáží odhadnout, kdy taková únava přijde. Přijde-li, pak vždy trvá několik dní.Ta únava je horší, než bolest. Nedokáží s ní bojovat, neví, co je její příčinou, neví, co by mi mohlo pomoci.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko