Amasaké

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor:

ASMASAKÉ RAW KAŠE JAHELNÁ

Ingredience pro 1 porci:

80g jáhlů + 1 lžíce startéru ( usušená a předem naklíčená pšenice, nebo Koji )

1 porce:
Energie:1211 kJ
Bílkoviny 9g
Sacharidy 58g
Tuky 3g
Vláknina 7g


Amasaké
Základní surovinou bývá nejčastěji rýže.
Ale lze použít i jáhly ( viz výše ), pohanku, oves, kroupy, a nebo i různé kombinace.

Obsahuje veliké množství enzymů, bitaminu B, vápníku a železa. Má příznivý vliv na zažívání. Enzymy amasaké totiž při procesu jejího vzniku štěpí složité cukry v obilovině, a tím usnadňují její trávení a následné využití organismem.

Amasaké vzniká přirozeným procesem fermentace po přidání tzv. Startéru.
Fermentací pak dochází ke štěpení složitých cukrů a kaše se pak stává velmi lehce stravitelnou a přirozeně sladkou. Po konzumaci nedochází ke kolísání hladiny glykemie v krvi. Díky enzymům výborně rozkládá i bílkoviny, cukry a tuky, které se efektivně vštřebávají a využívají organismem.

Startér lze vyrobit buď z bio pšenice, a nebo obzvláště u celiatiků z rýže tzv. Koji (Aspergillusoryzae)
Na 250g obilniny přidáváme cca 50g startéru (cca 2-3 lžíce)

Postup:
Jáhly dvakrát spařit horkou vodou, poté uvařit ve dvojnásobku vody až do jejího vyvaření.
Od chvíle dovaření sledujeme teplotu kaše, až klesne na 60°C vmícháme "startér", zakryjeme pokličkou a přeneseme do peřin (položíme na elektrickou vyhřívací dečku a přikryjeme peřinou). Takto udržíme po dobu cca 6 hodin teplotu kaše na 50-60°C. Po tuto dobu dochází k fermentaci - kvasnému procesu - rozkladu složitých sacharidů v obilovině, a kaše postupně řídne.
Po uplynutí cca 6 hodin kaši opět přendáme na sporák a vaříme na mírném plameni cca 15 minut, tímto se proces fermentace zastaví.
Tuto kaši můžeme následně ještě rozmixovat, nebo jíst bez další úpravy, lze teplé i studené,
a nebo dochutit libovolně - např. přidaným ovocem, nebo použít do všelikakých koktejlů a snídaňových kaší.

Výroba startéru pro Amasaké:
Použila jsem pšenici bio (DM): 1. den 100g pšenice zalít vodou, 2. den ponechat na sítku a občasně propláchnout, 3. den již pustí tři kořínky a vytvoří klíček. Klíček by měl být ideálně 0,5-1 cm. V této fázi naklíčenou pšenicci rozprostřeme na pečící papír a dáme na teplé místo přirozeně sušit. Nepoužívat sušičku ani troubu.
Po usušení 2-3 den pomeleme ( vhodný je kávomlýnek ).
Pokud máme zrno naklíčené a připravené k sušení, můžeme i část takto čerstvého ihned využít
k výrobě amasaké ( přimícháním do teplé kaše - viz výše ).


Další články z rubriky Zdravotní potíže

Hořčík - nenahraditelný prvek

Aby naše tělo fungovalo správně, nutně potřebuje hořčík. Bohužel lidé stále ještě nedocenili jeho nenahraditelnost a životně důležitý význam. Podíváme-li se blíže na účinky hořčíku v lidském těle, tak zjistíme, že působí antitoxicky, antistresově, protialergicky i protizánětlivě.

Pracuje pro Vás když Vy spíte

Znáte název Viagra? Asi se teď smějete a říkáte si, že tu přece zná každý!

Dobrá. A víte, že Viagra vznikla jako vedlejší produkt při výzkumu látky, která má daleko větší význam pro náš život, ačkoli není tak všeobecně známá? Slyšeli jste někdy výrazy jako „signální molekula" nebo „molekula proti stárnutí" ? A pokud ano, víte, co to je?

Možná jste někdy slyšeli o tom, že se kromě jiných látek v našem těle tvoří oxid dusnatý (NO). Tato látka se tvoří v našich svalech a pokud je jí dost, je vše v pořádku. Posiluje totiž srdce, plíce a předchází stárnutí. Při snížení jeho tvorby ale hrozí vznik cukrovky, nemocí srdce a celého kardiovaskulárního ústrojí a také potíže s dýcháním. NO uvolňuje a rozšiřuje cévy, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které jsou příčinou srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice, reguluje krevní tlak a hromadění plátů v cévách.

Oxid dusnatý je prostě životně důležitý!

Únava při onkologické léčbě

Únava při onkologické léčbě - toto věčné téma , které řeší v podstatě většina pacientů , kteří podstupují léčbu.Většina lékařů se ani pacientů na únavu neptá, protože ji považují za samozřejmou při léčbě takto závažného onemocnění, ale pro pacienty to bývá často velmi nepříjemné. Nenávidí dny, kdy nemohou ráno vstát z postele. Cítí, jakoby tělo, končetiny byly z olova. Těžko se jim dýchá, nic je nebaví. Nenávidí tu postel, v níž zůstávají celý den a nemohou se z ní dostat. Nedokáží odhadnout, kdy taková únava přijde. Přijde-li, pak vždy trvá několik dní.Ta únava je horší, než bolest. Nedokáží s ní bojovat, neví, co je její příčinou, neví, co by mi mohlo pomoci.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: