Amasaké

Rubrika: Zdravotní potíže
Autor:

ASMASAKÉ RAW KAŠE JAHELNÁ

Ingredience pro 1 porci:

80g jáhlů + 1 lžíce startéru ( usušená a předem naklíčená pšenice, nebo Koji )

1 porce:
Energie:1211 kJ
Bílkoviny 9g
Sacharidy 58g
Tuky 3g
Vláknina 7g


Amasaké
Základní surovinou bývá nejčastěji rýže.
Ale lze použít i jáhly ( viz výše ), pohanku, oves, kroupy, a nebo i různé kombinace.

Obsahuje veliké množství enzymů, bitaminu B, vápníku a železa. Má příznivý vliv na zažívání. Enzymy amasaké totiž při procesu jejího vzniku štěpí složité cukry v obilovině, a tím usnadňují její trávení a následné využití organismem.

Amasaké vzniká přirozeným procesem fermentace po přidání tzv. Startéru.
Fermentací pak dochází ke štěpení složitých cukrů a kaše se pak stává velmi lehce stravitelnou a přirozeně sladkou. Po konzumaci nedochází ke kolísání hladiny glykemie v krvi. Díky enzymům výborně rozkládá i bílkoviny, cukry a tuky, které se efektivně vštřebávají a využívají organismem.

Startér lze vyrobit buď z bio pšenice, a nebo obzvláště u celiatiků z rýže tzv. Koji (Aspergillusoryzae)
Na 250g obilniny přidáváme cca 50g startéru (cca 2-3 lžíce)

Postup:
Jáhly dvakrát spařit horkou vodou, poté uvařit ve dvojnásobku vody až do jejího vyvaření.
Od chvíle dovaření sledujeme teplotu kaše, až klesne na 60°C vmícháme "startér", zakryjeme pokličkou a přeneseme do peřin (položíme na elektrickou vyhřívací dečku a přikryjeme peřinou). Takto udržíme po dobu cca 6 hodin teplotu kaše na 50-60°C. Po tuto dobu dochází k fermentaci - kvasnému procesu - rozkladu složitých sacharidů v obilovině, a kaše postupně řídne.
Po uplynutí cca 6 hodin kaši opět přendáme na sporák a vaříme na mírném plameni cca 15 minut, tímto se proces fermentace zastaví.
Tuto kaši můžeme následně ještě rozmixovat, nebo jíst bez další úpravy, lze teplé i studené,
a nebo dochutit libovolně - např. přidaným ovocem, nebo použít do všelikakých koktejlů a snídaňových kaší.

Výroba startéru pro Amasaké:
Použila jsem pšenici bio (DM): 1. den 100g pšenice zalít vodou, 2. den ponechat na sítku a občasně propláchnout, 3. den již pustí tři kořínky a vytvoří klíček. Klíček by měl být ideálně 0,5-1 cm. V této fázi naklíčenou pšenicci rozprostřeme na pečící papír a dáme na teplé místo přirozeně sušit. Nepoužívat sušičku ani troubu.
Po usušení 2-3 den pomeleme ( vhodný je kávomlýnek ).
Pokud máme zrno naklíčené a připravené k sušení, můžeme i část takto čerstvého ihned využít
k výrobě amasaké ( přimícháním do teplé kaše - viz výše ).


Další články z rubriky Zdravotní potíže

PŘÍRODNÍ ZBRANĚ PROTI CHŘIPCE

 Nemusíte jen se strachem čekat, zda onemocníte chřipkou či nikoliv. Existují mnohá opatření a přírodní prostředky, které bojují proti virům a posilují imunitu organismu. Zde naleznete doporučované potraviny, vitamíny a opatření v životním stylu, které by vám měly pomoci uchránit se před chřipkou či zmírnit její průběh.

Jitrocelový sirup: Pomáhá zprůchodnit dýchací cesty

Tea Tree Oil: Zmírní bolest v krku. Do sklenice s vodou přimíchejte 3 až 5 kapek. Směs kloktejte, ale nepolykejte.

 

Potraviny proti chřipce:

Česnek - působí jako přírodní antibiotikum

Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek -

Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo třtinový cukr a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.

 

Hypertenze nebolí, ale může rovnou zabít

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) se řadí mezi tzv. civilizační choroby. Mezi onemocnění dnešní doby, protože na jeho vznik má velký vliv - kouření, stres, nízká pohybová aktivita, skladba jídelníčku. Určitou roli pro vznik této nemoci hraje samozřejmě i dědičnost.

Může vznikat i jako důsledek některých dalších chorob, jako je například cukrovka, srdeční choroby, nemoci ledvin a je tedy spíše doprovodným stavem jiným onemocnění. Avšak vysoký krevní tlak je nejčastěji důsledkem nevhodného životní stylu pro Váš organismus.

Hypertenze se obvykle nikterak neprojevuje a většina lidí na toto onemocnění přijde až při běžném lékařském vyšetření.

Běžná hodnota krevního tlaku je zhruba 120/80, pokud je Váš krevní tlak vyšší než 140/90, již trpíte hypertenzí.
 

Diabetes a rizika s ním spojená

Příčinou cukrovky je nedostatek hormonu slinivky břišní - inzulínu (diabetes I. typu), nebo jeho nízká
účinnost (diabetes II. typu).

Cukrovka I. typu se projeví většinou v dětství, cukrovka II. typu naopak v dospělosti a ve velké míře k jejímu rozvoji přispívá:


1. dlouhodobý nedostatek pohybu
2. nesprávný jídelníček (obsahující nadbytek nasycených tuků a jednoduchých cukrů)
3. obezita

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko