Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Zuzana Komůrková

Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)

Tento koláč je z jáhelné mouky, ale můžete použít i jinou, třeba rýžovou nebo pohankovou.

Suroviny:

70 g másla nebo ghí
250 g tvarohu
2 vejce
4 lžíce Agáve sirupu
40 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
100 g jáhelné mouky
50 g mletého máku
50 g mletých mandlí nebo oříšků
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
Muchovníky nebo borůvky
Citrónová kůra

Postup:

V míse smícháme tekutou směs z rozpuštěného másla, tvarohu, vajec a agáve sirupu. Vmíchejte cukr, mák, mleté ořechy, jáhelnou mouku s kypřícím práškem a sodou a citrónovou kůru.

Dortovou formu nebo menší pekáč vyložíme pečícím papírem. Vlijeme těsto. Navršíme borůvky nebo muchovníky.

Pečeme cca 40 minut. Prvních 10 minut na 180 stupňů, pak už jen na 165 stupňů.

TIP: Podávej s bílým jogurtem.

Dobrou chuť přeje

Zuzana, www.vyzivoukezmene.cz 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Mug cake - rychlovka do hrníčku

Kdo se alespoň trochu pohybuje ve světě zdravého životního stylu a fitness, ten už určitě zaznamenal, že mug cake neboli dortík do hrníčku je v současné době velký hit. A ono asi ani není divu. Je to totiž rychlá a zdravá snídaně, kterou připravíte i když jste po ránu ještě nerozlepili oči :) Navíc si můžete recept do nekonečna obměňovat a přidávat ingredience podle vašich vlastních chuťových pohárků.

Slaný bezlepkový koláč z dýně

Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

 

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: