Jak řešit zažívací potíže po svátcích?

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Alena Jedounková

 Jak vyzrát na zažívací potíže po svátcích?

Zatímco se během roku  dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu  nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem. Nejlepší je samozřejmě myslet na  prevenci, tedy jíst a pít střídmě a nestrávit celou dobu pouze na gauči.

Co tedy dělat, abychom nemuseli trávit svátky a první dny nového roku v bolestech či na pohotovosti? Pokud vás začne trápit nadýmání a přitom jste nejedli luštěniny nebo nadýmavou zeleninu,  hledejte příčinu v náhlé změně skladby potravy a ve velkém množství sladkostí. Jde vlastně o poruchu trávicího ústrojí, ve kterém něco nehraje tak jak má. Pomocí je fyzická aktivita, stačí se jít alespoň projít nebo si zacvičit. Jíst častěji, ale jen po malých dávkách a jídlo pořádně kousat. Pokud víte, že je vám špatně po dietní chybě, což může být kachna se zelím, knedlíky, talíř cukroví, pomohou vám kapky z lékárny a krátkodobý půst na uklidnění trávicího ústrojí. Když jsou potíže dlouhodobější a spojené se zácpou je nutné pít hodně vody. Výrazně pomůže konzumace sušeného ovoce a rozpustná vláknina. Jestliže vás trápí opačný problém, pomůže opět dočasné hladovění, suchý rohlík, silný černý čaj a dostatek tekutin, nezaškodí použít tradiční živočišné uhlí. Častým problémem o svátcích bývá žlučníkový záchvat. Na vině sice bývá u každého jednotlivce konkrétní potravina, přesto se nejčastěji  jedná o mastná a kořeněná jídla. Záchvat se projevuje, kromě pocitu plnosti a nafouklého břicha, hlavně bolestí vpravo pod žebry, která trvá někdy až několik hodin. První pomocí by měl být teplý obklad v místě bolesti nebo teplá sprcha. Pochopitelně je třeba přestat jíst. Jestliže se však k bolestem připojí teplota, zvracení nebo zežloutnutí je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Téměř běžné a  projevující se často i během roku je pálení žáhy. Příčinou potíží je unikání kyselého žaludečního obsahu volně do spodní části jícnu a zase zpět. Bývá způsobeno nepravidelným stravováním ve spěchu, nadměrnou konzumací jídla a nevhodnými potravinami. Sem patří hlavně káva, sycené nápoje, alkohol, cukr a bílá mouka, tedy např. vánoční cukroví. Rozhodně také nepřispívá horizontální poloha těla, v níž trávíme během svátků většinu dne.  První pomocí při potížích může být heřmánkový nebo meduňkový čaj, sklenice mléka, rozpustná vláknina a jako prevence jíst častěji a v malých dávkách, omezovat sladké, kofein i sycené nápoje, koření, tučná jídla a myslet na to, že pálení žáhy může způsobovat i dlouhodobý stres.                                                                                              

                                                 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Říjen - podpora žaludku

A máme tu říjen, moji milí!

Po měsíci září, kdy jsme se horko těžko snažili vzpamatovat z faktu, že prázdniny a dovolená jsou za námi, je tu říjen. Měsíc, kdy nás po ránu vítá mlha a chladnější teploty, sluníčko, pokud vůbec vykoukne, nemá už sílu, dny se zkracují a moc optimistických vizí to nepřináší. Nacházíme se ve fázi ZEMĚ, která nás zklidňuje a drží nohama doslova na zemi a může přinášet i melancholii. Ale nevěšme hlavy a doufejme, že letošní podzim bude krásně barevný a bez plískanic. Snažme se toto klidnější období využít v náš prospěch.

Detoxifikační kůra, DEN 6

TIP Dbejte na pravidelnost příjmu potravy, alespoň 4xdenně. Pokud nenecháte tělo vyhladovět, samo si řekne o velikost porce, jakou právě potřebuje. Někdy budete mít chuť na menší oběd, někdy zase na větší svačinu, to vše je v pořádku. Nebojte se sledovat vlastní pocity a naučíte se lépe porozumět vašemu tělu.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: