Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.
Jak si užít Vánoce bez výčitek a kil navíc?
Rubrika: Zdravé receptyAutor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové
Přichází vánoční čas a za mnou chodí stále více klientů a klientek s dotazem, jak se mají ubránit nátlaku všech těch dobrot, které na ně budou během svátků číhat. Lákadel je mnoho a přiznejme si, že se na ně v podstatě těšíme, k Vánocům zkrátka dobré jídlo a pití patří. Pojďme si ale říct, jak si Vánoce užít bez výčitek a posléze se nemuset trápit mučivými dietami.
Ze své praxe vím, že nejrychlejší cesta ke stravovacímu prohřešku je klientům zakázat nějakou potravinu, kterou mají rádi. V ten moment na ni okamžitě dostanou nepřekonatelnou chuť, několik dní na ni myslí, stále se drží a potom v nějaké slabší chvíli podlehnou a přejí se jí. Myslím, že tento stav známe všichni. Ti, kteří mají své zkušenosti s dietami jistě přikyvují o to významněji. Podobná situace může vzniknout i během vánočního času, kdy se peče cukroví, smaží ryba a míchá bramborový salát. Je ale skutečně nutné si tyto dobroty odpírat? Pojďme si říct pár zásad, tipů a rad, kterými se o Vánocích řídit, abyste si svátky užili a zároveň se v lednu vešli do kalhot.
Při pečení a vaření vyzkoušejte nové postupy a suroviny, nebojte se experimentovat. Mám pro vás hned několik tipů jak na zdravé mlsání.
Vyměňte bílý, rafinovaný cukr za zdravější sladidla. Klasický bílý cukr se v kuchyni používá zejména pro svou neutrální chuť a vysokou sladivost. Jeho nutriční hodnota, ve smyslu, přidané hodnoty z hlediska výživy je však minimální. Kvalitní a zdravou náhradou vám může být třtinový cukr, med, různé druhy sirupů, jako např. javorový, agávový, jablečný a oblibě se v české kuchyni začíná dostávat už i stévii sladké, která je nízkokalorická.
Použijte jinou mouku. Zatím nejpopulárnější moukou na pečení je stále bílá mouka, která tělu nepřináší žádné vitamíny, minerály či vlákninu a navíc způsobuje překyselení organismu. V kombinaci s bílým cukrem má velmi vysoký glykemický index. Jako alternativu k bílé mouce můžeme použít třeba mouku špaldovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Nebojte se zvolit i kombinaci bílé a jiné mouky, čímž alespoň částečně zvýšíte výživovou hodnotu připravované potraviny.
Preferujte rostlinné tuky před živočišnými. Nenasycené mastné kyseliny jsou tělu daleko přínosnější než tuky nasycené, čili živočišné, které mají nepříznivý vliv zejména na kardiovaskulární systém. Kromě slunečnicového oleje můžeme použít např. olej dýňový, sezamový, olivový, sójový, řepkový, kokosový, atd., čímž dodáme cukrový specifickou chuť i vůni. Nezapomeňte na „skryté" tuky, kterých je třeba se vyvarovat se stejnou pozorností. Najdeme je zejména v pomazánkách, šlehačkách, sýrech (tavených i tvrdých), dresincích, pomazánkových máslech, uzeninách, atd. Při pečení je tedy třeba dávat pozor i při přípravě krémů a náplní a volit spíše zdravější variantu základní suroviny, jako je tvaroh, jogurt, mléko nebo smetana light.
Při přípravě bramborového salátu zkuste místo klasické majonézy použít variantu light, zakysanou smetanu nebo tučnější jogurt. Můžete volit i poměr půl na půl. Možná to u vás doma ani nikdo nepozná. I při smažení ryby si můžete počínat zdravěji, preferovat rostlinný olej (pro vyšší teploty), nepřepalovat ho a rybu či řízek zbytečně nepřemašťovat. Po sundání z pánve mějte připravené papírové utěrky, na které usmaženou pochoutku položte a pokuste se ji zbavit přebytečného tuku. Nejzdravější varianta je maso vůbec neobalovat a vyhnout se tak smažení.
Předejděte pokušení a nedávejte do svého dosahu misky s cukrovým či jinými kalorickými dobrotami, zbytečně by vás to lákalo, a pokud by přece jenom přišla mlsná, zkuste ji zahnat ovocem (čerstvým či sušeným), ořechy nebo si pochutnejte na cukroví raději dopoledne, kdy má vaše tělo ještě dost času přijatou energii spálit.
A protože by to nebyly Vánoce bez nějakých těch drobných stravovacích prohřešků, doporučuji přidat během svátků do denního programu více pohybu. Vždy mějte na paměti, že pokud dáte tělu energii navíc, je třeba zajistit i optimální výdej. Protáhněte procházky se psem a zrychlete tempo chůze, choďte více pěšky, nepoužívejte výtah, vyběhněte si eskalátory nebo si jděte zacvičit. Zkrátka zvyšte denní aktivitu a uvidíte, že se budete cítit skvěle.
Přeji Vám krásné a pohodové svátky...
Ze své praxe vím, že nejrychlejší cesta ke stravovacímu prohřešku je klientům zakázat nějakou potravinu, kterou mají rádi. V ten moment na ni okamžitě dostanou nepřekonatelnou chuť, několik dní na ni myslí, stále se drží a potom v nějaké slabší chvíli podlehnou a přejí se jí. Myslím, že tento stav známe všichni. Ti, kteří mají své zkušenosti s dietami jistě přikyvují o to významněji. Podobná situace může vzniknout i během vánočního času, kdy se peče cukroví, smaží ryba a míchá bramborový salát. Je ale skutečně nutné si tyto dobroty odpírat? Pojďme si říct pár zásad, tipů a rad, kterými se o Vánocích řídit, abyste si svátky užili a zároveň se v lednu vešli do kalhot.
Při pečení a vaření vyzkoušejte nové postupy a suroviny, nebojte se experimentovat. Mám pro vás hned několik tipů jak na zdravé mlsání.
Vyměňte bílý, rafinovaný cukr za zdravější sladidla. Klasický bílý cukr se v kuchyni používá zejména pro svou neutrální chuť a vysokou sladivost. Jeho nutriční hodnota, ve smyslu, přidané hodnoty z hlediska výživy je však minimální. Kvalitní a zdravou náhradou vám může být třtinový cukr, med, různé druhy sirupů, jako např. javorový, agávový, jablečný a oblibě se v české kuchyni začíná dostávat už i stévii sladké, která je nízkokalorická.
Použijte jinou mouku. Zatím nejpopulárnější moukou na pečení je stále bílá mouka, která tělu nepřináší žádné vitamíny, minerály či vlákninu a navíc způsobuje překyselení organismu. V kombinaci s bílým cukrem má velmi vysoký glykemický index. Jako alternativu k bílé mouce můžeme použít třeba mouku špaldovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Nebojte se zvolit i kombinaci bílé a jiné mouky, čímž alespoň částečně zvýšíte výživovou hodnotu připravované potraviny.
Preferujte rostlinné tuky před živočišnými. Nenasycené mastné kyseliny jsou tělu daleko přínosnější než tuky nasycené, čili živočišné, které mají nepříznivý vliv zejména na kardiovaskulární systém. Kromě slunečnicového oleje můžeme použít např. olej dýňový, sezamový, olivový, sójový, řepkový, kokosový, atd., čímž dodáme cukrový specifickou chuť i vůni. Nezapomeňte na „skryté" tuky, kterých je třeba se vyvarovat se stejnou pozorností. Najdeme je zejména v pomazánkách, šlehačkách, sýrech (tavených i tvrdých), dresincích, pomazánkových máslech, uzeninách, atd. Při pečení je tedy třeba dávat pozor i při přípravě krémů a náplní a volit spíše zdravější variantu základní suroviny, jako je tvaroh, jogurt, mléko nebo smetana light.
Při přípravě bramborového salátu zkuste místo klasické majonézy použít variantu light, zakysanou smetanu nebo tučnější jogurt. Můžete volit i poměr půl na půl. Možná to u vás doma ani nikdo nepozná. I při smažení ryby si můžete počínat zdravěji, preferovat rostlinný olej (pro vyšší teploty), nepřepalovat ho a rybu či řízek zbytečně nepřemašťovat. Po sundání z pánve mějte připravené papírové utěrky, na které usmaženou pochoutku položte a pokuste se ji zbavit přebytečného tuku. Nejzdravější varianta je maso vůbec neobalovat a vyhnout se tak smažení.
Předejděte pokušení a nedávejte do svého dosahu misky s cukrovým či jinými kalorickými dobrotami, zbytečně by vás to lákalo, a pokud by přece jenom přišla mlsná, zkuste ji zahnat ovocem (čerstvým či sušeným), ořechy nebo si pochutnejte na cukroví raději dopoledne, kdy má vaše tělo ještě dost času přijatou energii spálit.
A protože by to nebyly Vánoce bez nějakých těch drobných stravovacích prohřešků, doporučuji přidat během svátků do denního programu více pohybu. Vždy mějte na paměti, že pokud dáte tělu energii navíc, je třeba zajistit i optimální výdej. Protáhněte procházky se psem a zrychlete tempo chůze, choďte více pěšky, nepoužívejte výtah, vyběhněte si eskalátory nebo si jděte zacvičit. Zkrátka zvyšte denní aktivitu a uvidíte, že se budete cítit skvěle.
Přeji Vám krásné a pohodové svátky...
Další články z rubriky Zdravé recepty
Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)
Naučte se vařit cizrnu
Ochutnejte dva snadné recepty z cizrny. Super zdravá a také chutná cizrna připomíná tvarem hrách, chutí lískový ořech a patří mezi nejkvalitnější luštěniny.
Sladké koláčky z řepy a kokosu (bezlepkové)
Kokosky s řepou zaujmou na první pohled svou tmavorůžovou barvou. Následně překvapí i chutí. Navíc už po staletí je červená řepa známá svými příznivými účinky na naše zdraví a činnost trávicího ústrojí a jater. Je obzvláště vhodná při léčbě chronického únavového syndromu. Koláčky jsou plné dobrot pro lepší náladu.
Newsletter
Copyright © vyzivovi-poradci.cz 2010-2014, Vytvořil Pixman s.r.o.