LISTOPAD - PODPORA PLIC

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

LISTOPAD - PODPORA PLIC
A máme tu listopad, moji milí!
Po několika krásně slunečných a teplých dnech, kdy jsme měli pocit, že se k nám léto ještě na chvilinku vrátilo, aby se s námi definitivně rozloučilo, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita bude silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík a ten potřebují tělové buňky k přeměně živin na energii a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují a který je nutný z těla vyloučit. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.
Nejsilnější je energie plic každý den ráno mezi 3. - 5. hodinou. V tuto dobu obvykle nejvíce kašleme a vykašláváme. Nejslabší energie plic je pak každý den odpoledne mezi 15. - 17. hodinou.
Slabost plic se v listopadu projevuje v nedostatečnosti samotných plic, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a v přehnané citlivosti pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže.
Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo kůží. Mohou se tedy vyskytnout i problémy s vylučováním jako je zácpa, nadýmání, průjem. Poruchy dýchání se mnohdy projeví i vyrážkou na kůži. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravé pak pravé polovině obličeje.
U každého orgánu je možné vysledovat souvislost s psychikou. Plíce jsou "komunikačním" orgánem a jsou-li s nimi potíže, může to být i tím, že majitel neumí nebo nechce komunikovat se svým okolím, nechce s někým „dýchat společný vzduch", většinou na okolí "kašle". Dýchání je spojováno se schopností přijímat, aniž byste hodnotili, a schopností propouštět, aniž byste měli smutek. Což je moje velké téma Vzhledem k tomu, že listopad přinese méně sluníčka, dny se rapidně zkrátí, vstávat i vracet se domů z práce budeme za tmy, nebude to s naší náladou a emočním rozpoložením již tak lehké jako v létě. Může nás přepadnout rozmrzelost, smutek - a nedej Bože - i deprese. Zase si můžeme uvědomit spojení s plícemi ustálenými frázemi typu „hruď se jí sevřela smutkem", „nemohl strachy dýchat" a podobně. Uvědomme si proto, jestli své plíce neovlivňujeme také naší psychikou a vědomě s tím pracujme.

Jak tedy pomoci v listopadu (a nejen v listopadu) našim plícím? A co jíst?
Vzrůstá potřeba pikantní chuti, která organismus zahřeje. Jako celý podzim a zimu dávejte přednost jednoduché tepelné úpravě - vaření, pečení. Při dýchacích problémech vynechte zahleňující potraviny jako mléko, výrobky z bílé mouky, bílého cukru, smažená a tučná jídla.
Doporučuji:
• Koření-bylinky: pepř, chilli, zázvor, kari a masala směsi koření, ale také česká klasika - pikantní pažitka, dále hřebíček, kardamon, skořice.
• Ovoce: jablka, hrušky, švestky - i sušené, stejně tak brusinky, rakytník. Názory na citrusy se různí, ale komu nevadí, jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Já tedy upřednostňuji ovoce z našich krajin, ale každému, jak je libo, poslouchejte své tělo. Takový citron opravdu ničím z našich končin asi nenahradíte.
• Zelenina: cibule, česnek, feferonky, křen, zelí, řepa, ředkev, kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer, květák, brokolice, kapusta, kedlubny, pórek.
• Obilniny-luštěniny: rýže (ideálně natural), pohanka, jáhly, ovesné vločky, ječmen, špalda, luštěniny - ideální jsou červené fazole (jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů vůbec!), červená čočka, sója, quinoa.
• Dále pak nezapomínejte na MED! Prospěšné účinky medu jsou známé po staletí. Med obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, vitamin E, minerály draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, aromatické látky, silice, enzymy a další. Dle vědeckých dokladů má med baktericidní účinky (ničí některé bakterie) a antivirové účinky (ničí některé typy virů). Působí proti infekcím jako je rýma a chřipka. Med rozpuštěný v horké tekutině (v čaji) účinně rozpouští hleny. Velmi účinný a odzkoušený recept, který pomáhá při urputném kašli - nakrájejte cibuli, zalijte medem a nechte v uzavřené sklenici pustit silice. Tento sirup pak podávejte po lžičkách. Zvládnou ho sníst i děti. Opatrně v případě, že máte problémy s žaludkem.
• Nezapomínejte hodně pít - teplou vodu s citronem, s medem a také čaje - jak bylinné, tak třeba zelené a opět zmíním zázvorový čaj, pro zahřátí je výborný i yogi masala čaj (dobře povařené koření na yogi tea ve vodě, přidat kvalitní sypaný černý čaj, na závěr mléko - může být i rostlinné - a med nebo cukr). Takhle večer doma u zapáleného krbu je mnohdy lepší než láhev vína I když .... Přichází i doba svařáčků a medoviny, takže hurá!
• A protože pro podporu imunity jsou velmi důležité antioxidanty, zmíním i čokoládu, abych vás potěšila. Kvalitní, v přiměřeném množství, výborný zdroj hořčíku a pohody
• Kdo je stejně jako já milovníkem omáček, nezavrhujte je. Je to česká klasika, jen se je třeba naučte vařit trošičku jinak - zahušťovat můžete místo bílé mouky quinoovou, pohankovou, nikdo to nepozná. Zkuste připravovat různá soté, kari a dáhly, jejichž základem je kořenová zelenina, luštěniny, maso nebo jeho náhražka a rostlinné (například kokosové či rýžové) mléko či smetana, k tomu rýži nebo těstoviny a máte za chvíli oběd na stole.
• Masožrouti - je čas zvěřiny. I já ji mám ráda a určitě neodolám. Zvěřina obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny jsou vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost. Což se nedá už tak říct o Svatomartinské husičce, ale tradice je tradice...
• Ideální jsou na podzim a v zimě polévky a vývary. Naučte se je vařit a jíst! Je to velmi vděčný a rychlý pokrm. Pokud si zvyknete do nich přidat i luštěniny nebo obiloviny, budete mít komplexní, zdravé a zahřívací jídlo. Už babičky říkaly, že POLÉVKA JE GRUNT! A pokud máte v polévkách mezery nebo si chcete rozšířit svůj jídelníček o polévky jako je řepná s křenem, mrkvová se zázvorem nebo indická s jablky a čočkou - přijďte na můj polévkový kurz vaření k nám do Studia Cesta ke změně 28.11.

A nezapomeňte - jak nedávno napsala v jednom z rozhovorů Margit Slimáková, že s chutí snězené hranolky jsou lepší než s odporem snězená pohanka! Užívejte si podzim, dejte tělu i duši, co si žádá, buďte v pohodě a nenechte se svázat přílišnou striktností a dogmaty o tom, co je dobré a co ne. Nezapomínejte na pohyb, vyjděte ven procházku, zaběhejte si, nebo jděte na hodinu jógy, každý, co máte rádi. Dopřejte svému tělu masáž, lymfodrenáž nebo saunu. Bavte se a mějte se rádi

Neodpustím si to a zkusím vás nalákat na SOBOTU PŘO ŽENY 23.11. u nás ve Studiu Cesta ke změně. Můžete si s námi užít prima den, který v 11 hodin začne jógou a meditací s úžasnou Šárkou Vítovcovou, jejíž optimismus je opravdu nakažlivý. Pak si společně uvaříme vegetariánské jídlo, dostanete recepty a můžeme si povídat o výživě s mou maličkostí. A finále tentokrát zajistí úžasná dáma a zkušená kartářka Helena Preislerová povídáním o tarotových kartách a životě s nimi. Musím říct, že tato šmrncovní dáma, ač jí je přes 70, mně naprosto zahanbuje na lekcích jógy:) a její vitalita a humor jsou opravdu motivující. Navíc si každá z účastnic může nechat v soukromí vyložit karty na následující rok a jednu další osobní otázku.

Budu se na Vás těšit!
Krásný podzimní čas s otevřenou optimistickou myslí a klidným čistým dechem vám ze srdce přeje Zuza


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Listopad - podpora plic

A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Červen - podpora tenkého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší a teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali v uplynulém měsíci. Oba orgány náleží elementu OHNĚ, stejně jako celé období léta, které má být pro nás všechny naprosto přirozeně obdobím největší fyzické aktivity. Můžeme se tedy vesele věnovat sportu, nesvědčí nám zahálení a dlouhý spánek, naše potřeba přísunu potravin je nejnižší v celém roce.

Detoxifikační očistná kůra organismu

Po Vánočních svátcích, nebo jiném zátěžovém období, je vhodné dopřát tělu úlevu v podobě detoxifikační očistné kůry. Kůra je vhodná i při dlouhodobě nesprávném stravování, jako startér nového jídelního režimu a změny životního stylu.
O co se jedná? Většina lidí si pod pojmem detoxifikace představí intenzivní krátkodobé dietní opatření, kdy je z jídelníčku člověka odstraněno prakticky vše kromě ovocných a zeleninových šťáv. Tato kůra je nejen poměrně drastická, ale díky svému krátkému trvání (1-2 dny) nemá požadovaný očistný efekt. Abychom opravdu dosáhli očisty organismu od škodlivých látek, které tělu dlouhodobě dodáváme, případně je přijímáme z vnějšího prostředí, je vhodnější celkově upravit životní styl a dietní zvyklosti. Jako vhodný začátek je doporučováno tzv. přechodné období, kdy z jídelníčku na omezenou dobu (1-2 týdny) odstraníme živočišné tuky a bílkoviny (maso, mléko, sýry, vejce), cukr (nejen jako sladidlo a přísadu do jídla, ale také veškeré cukrovinky) a smažená jídla a z pitného režimu vyškrtneme alkohol a kofeinové a sycené nápoje (káva, černý a zelený čaj a nápoje kolového typu).

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: