První polovina září - podpora sleziny
Rubrika: Sezonní záležitostAutor: Zuzana Komůrková
Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol, my se zase budeme muset vrátit ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli. Doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásně teplých dní, které si budeme moci užít.
V měsíci září jsou nejohroženější hned orgány dva. V první polovině září je to slezina, v druhé polovině pak slinivka břišní (ale o té až v půlce měsíce).
Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Slezina se nachází v těle pod levým žeberním obloukem a to hluboko v dutině břišní, proto standardně není hmatná. Tvarem se podobá kávovému zrnu o délce 12 až 20 cm. Slezina je největší lymfatický orgán našeho těla. Je důležitým článkem imunitní obrany organizmu. Dochází v ní k syntéze protilátek. Slouží také jako krevní filtr, denně slezinou proteče 250 - 350 litrů krve, ze které odstraňuje poškozené nebo zanikající krvinky, bakterie, chemické látky a barviva, která se do těla dostávají spolu s potravou.
Nejsilnější energie sleziny je každý den dopoledne mezi 9. a 11. hodinou, nejslabší pak večer mezi 21. a 23. hodinou.
Problémy sleziny souvisí se stavem našeho lymfatického a imunitního systému. Ve slezině se odrazí všechny změny v těle, ale samotnou slezinu můžeme přímo ovlivnit jen velmi těžko. Oslabení sleziny může naznačovat to, že často trpíme virózami, opary, jsme málo odolní vůči nachlazením, infekcím, máme špatný krevní obraz s nedostatečností bílých krvinek. Onemocnění, které je asi nejvíce se slezinou spojováno, je infekční mononukleóza.
To, že s naší slezinou není něco v pořádku, se může akutně projevit náhlou ostrou bolestí v levé horní polovině břicha, pocity mdloby, rychlým pulsem, dušností a husí kůží. Oslabení sleziny provází poruchy zažívání, plynatost, únava, sklon k modřinám, otokům, brnění končetin, výtok z nosu, záněty dutin, záněty dásní, afty a problémy s ukotvením zubů, gynekologické záněty. Slezina ovlivňuje podle tradiční čínské medicíny i naši tělesnou konstituci, proto lidé s oslabenou slezinou mají oslabené a nepevné svalstvo (mohlo by vás zajímat, že u žen se to pozná např. na pevnosti prsní tkáně).
Z duchovního pohledu je slezina spojena s naší vitalitou a chutí do života. Pokud jsme nadmíru starostliví a ustaraní, věčně něco hodnotíme, kritizuje, zvažujeme, trápíme se neustálým dumáním o problémech bez jakékoli naděje na jejich zdárné vyřešení, pokud se vracíme k již prožitému, tomu, co již nezměníme, oslabíme nejen naši psychiku, ale i slezinu.
A jak tedy v září a nejen v září pomoci naší slezině a co jíst?
• Slezina miluje vše sladké! Pokud jí tuto chuť nedodáme v kvalitních zdrojích, bude nás zřejmě „honit mlsná".
• Jezte zralé sladké ovoce - jsme v období, kdy dozrávají jablka, hrušky, švestky. Vrhněte se k místním zemědělcům nebo na farmářské trhy na nákupy. Ale dejte si už klidně i datle, fíky, rozinky a další sušené ovoce. Výborné jsou i jedlé kaštany.
• Jezte zeleninu - dýně je královnou tohoto období a lze z ní vykouzlit úžasné pokrmy! Naleznete je třeba zde: http://www.vyzivoukezmene.cz/zajimavosti/recepty. Dále pastiňák, bílá ředkev, kořenová zelenina, červená řepa, kedlubny, sladké i klasické brambory, květák, křen, houby, cibule, česnek, zelí. Zeleninu lehce duste, nebo vařte a kvaste.
• Z obilovin jsou nejvhodnější jáhly, pohanka a rýže. Vyhýbejme se bílé mouce. Co takhle upéct si doma klasický jáhelník s jablky a švestkami?
• Z luštěnin fazole, zejména adzuki a cizrna.
• Z bylinek a koření už zase pomalu přicházejí ke slovu zázvor, skořice, badyán, hřebíček, kardamon, které zahřejí a odvedou vlhkost, kterou slezina nemá ráda. Ale také máta, kmín, fenykl a šalvěj pro podporu trávení.
• Hodně pijte! V tomto období už upouštíme od pití ovocných a zeleninových šťáv. Ideální jsou čaje a vlažná či teplá voda, bezinková šťáva, místo kávy raději melta.
• Vyhněte se sladkostem, bílému rafinovanému cukru, slaďte medem nebo melasou. Omezte tučná jídla a mléčné výrobky. Z masa volte kvalitní drůbež a hovězí, ale třeba i sardinky a makrelu na vypuzení vlhkosti.
• Klasická rada - hýbejte se, nejpřirozenějším pohybem je chůze, tak šup do lesa na houby. A jako vždy doporučuji jógu, jak jinak.
• Pozor na změnu počasí, nepodceňujte prochlazení a dobře se oblékejte zejména na večer. Je dobré mít oblíbenou deku nebo pléd, do kterého se můžeme zabalit hlavně v hodinách, kdy je naše slezina nejslabší. V tomto období není příliš vhodná sauna, protože slezina ocení spíše suché teplo.
• V aromaterapii - zkuste šalvěj, která dodá útěchu, růži, která potěší srdce nebo povzbuzující ylang-ylang.
• Udělejte si radost a kupte si na sebe něco žlutého a náramek či náušnice s hematitem. Hematit je velice silný kámen, který nás nabíjí energií a to i v případě velké vyčerpanosti. Podporuje krevní oběh, pomáhá při křečích, voda Hematitu čistí zevnitř žaludek i močové cesty. Tento kámen poskytuje ochranu před negativními duchovními vlivy, přináší vnitřní klid, životadárnou energie, vitalitu, vůli, odvahu, rozhodnost, vyrovnanost.
Takže radím - snažte se nestresovat náporem zářijových povinností, buďte nad věcí, zejména maminky - nepřehánějte to se starostlivostí. Dejte všemu čas, však ono si to „sedne". Snažte se zachovat duševní zdraví i rodinnou pohodu.
Krásné babí léto a začátek září s dostatkem optimismu vám přeje
Zuzana, Výživou ke změně
/Zdroje: knihy o výživě a ájurvédě, Wikipedie, Léčivé přírodní energie, NaturShop/
Další články z rubriky Sezonní záležitost
Tipy na jarní detox bez hladovění!
Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
Délka jarní očisty záleží na každém z nás, ideální je vydržet jeden měsíc. Pokud by Vám během detoxikace nebylo dobře, tak kůru přerušte.
Varná konvice a Vy.
Předpokládám, že varnou konvici používáte. Nebo máte jednu nádobu na vaření vody. A víte jak vypadá konvice uvnitř, když se delší dobu nečistí? Ano, je pokryta vrstvou vodního kamene. Nevypadá to moc esteticky, ale co je hlavní, vrstva snižuje efektivitu ohřívání a prodlužuje čas vaření. Proč? Protože se musí prohřát nejdříve vrstva vodního kamene, aby se začala ohřívat voda. Shodneme se jistě na tom, že je proto konvici třeba pravidelně čistit. A to v intervalech odpovídajících kvalitě používané vody.