Sezóna hub je v plném proudu

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Sezóna hub je v plném proudu
Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživáře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-) Smaženice je ještě OK, kulajda jakž-takž, ale omáčka, řízky, to už jsou kalorické bomby. Houby dále obsahují provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo.

Přiznávám, že po týdenní dovolené s rodinou v Beskydech, kdy jsem každé ráno automaticky popadla košík a vyrazila do lesa, mi houby už skoro lezou ušima a smaženice a řízečků z praváků jsem totálně přejezená. Dnes jsem musela zpracovat poslední úlovky, takže na oběd byla zeleninová polévka s houbami a pohankou a houbová omáčka.

K polévce s houbami asi není co říct, tu zvládne každý, ale poradím - zvykněte si přidávat do zeleninové polévky hrst pohanky, červené čočky, chia semínka nebo quinou - nutriční hodnota polévky okamžitě vzroste a povýšíte ji na hlavní chod nebo kvalitní večeři.

O klasické houbové omáčce je těžké říct něco výživově pozitivního. Berte to prostě tak, že tato luxusní chuťová záležitost jednou za čas ještě nikoho nezabila (pokud tedy nenasbíral jedovaté houby) a dopřejte si ji, pokud ji máte rádi. A zkuste nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku v jíšce pohankovou nebo quinoovou. Nebo ji vynechejte úplně a zkuste jen podusit houby na ghí s cibulkou, drceným kmínem a bylinkami a pak zalít smetanou (ideálně šlehačkou) a při plném výkonu plotýnky zredukovat za stálého míchání na požadovanou hustotu. Bude chuťově výraznější. Omáčku podávejte raději s bramborami než s klasickým knedlíkem. Nebo s kukuřičnou polentou nebo těstovinami.

Hodně houbařského štěstí, opravdu rostou!


Zuzana, Výživou ke změně

www.vyzivoukezmene.cz

 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Jak nepřibrat přes vánoce a přitom jíst všechno?

Zimní období je sice o více kaloricky bohatší a výživnější stravě, ale nemusíte přibírat každou zimu a svádět to na Vánoce! Stačí si umět vybrat ty správné zimní potraviny, které zasytí, ohřejí a dodají energii bez toho, abyste musely mlsat, přejídat se a mít pak z toho „zimní“ depresi. Důležitá je kvalita a ne kvantita!

Jak na podzimní chřipku

Podzimní období je pro náš organismus náročný čas. Bylo tomu tak vždy a naši předkové dobře věděli, jak se připravit, že v zimě se více spí a odpočívá, abychom měli na jaře zase sílu. Moderní doba je jiná, nároky na nás jsou stejné během celého roku a přírodní biorytmy se nezohledňují. V zimním období dostává naše imunita, co proto a pokud o své tělo nepečujete, můžete velmi snadno podlehnout chřipce. V chladném období je tělo oslabené, zároveň teploty mírně nad nulou jsou živnou půdou pro šíření onemocněních, a pokud spojíme tyto dvě kombinace, vyjde nám vždy vyšší pravděpodobnost onemocnění. Jak se ale bránit? Řekněme si několik základních rad, jak pomoci svému tělu posílit imunitu a vyhrát tak boj s chorobami.

Detoxifikační kůra, DEN 4

Máte za sebou první tři dny detoxikace a zvykli jste si na nový jídlníček. Chybí vám však ještě kofein? Pokud ano, patrně bojujete s určitou mírou závislosti. TIP Zkuste jako náhražku meltu nebo bylinné kořeněné čaje. Výborný je například čaj z čerstvé máty s citronem a zázvorem, případně rooibos.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: