Sobotní dopoledne na tržnici

Rubrika: Ostatní
Autor: Zuzana Komůrková

Sobotní dopoledne na tržnici
Mám moc ráda tržnice. Farmářské trhy v Praze v sobotu dopoledne, to je prostě super! Vzhledem k včerejšímu deštivému počasí jsme vyrazila do kryté HOLEŠOVICKÉ TRŽNICE. Je to většinou hodně "hustá" záležitost, hlavně co se počtu lidí a míst k parkování týče, ale rozhodně to stojí za to. Kromě zeleninových a květinových sazenic a jahodníků, na které čeká naše zahrada, jsme nakoupili úplně čerstvý český chřest, voňavá maďarská rajčata a další zeleninu, výborné rané brambory a kvalitní čerstvou rybu.

Chtěla jsem candáta, kterého mám z tuzemských ryb asi nejraději, ale bohužel, nebyl. Tak jsem zvolila mnohem levnější, ale taky velmi chutnou variantu sladkovodní ryby - OKOUNA NILSKÉHO. Je to bílá, tučnější ryba, velmi jemné chuti. Jako každá ryba je i okoun úžasným zdrojem Omega 3, vitamínů A, D, B, jódu, zinku atd. Kaloricky taky neprohloupíte, i když třeba chcete trošičku redukovat svou hmotnost.

Nutriční hodnoty na 200g porci (v závorce DDD v % na 100 g)
energie 165kcal/690 kJ (4%)
bílkoviny 38,2 g (38%)
tuk 0,6 g (1%)
sacharidy 1,4 g
omega-3 kyseliny 280 mg

A moje rada pro maminky - pokud naučíte dítko v brzkém věku jíst ryby, máte vyhráno. Začít můžete už před druhým rokem věku, ale opatrně z důvodu možné alergické reakce. Získáte pro něj kvalitní zdroj potřebných bílkovin a Omega 3 a pro sebe velice jednoduchou surovinu na přípravu oběda či večeře.

U ryb totiž platí zásada, že méně je více a čím jednodušší úprava, tím chutnější výsledek! Rybu stačí omýt, osušit, osolit, lehce opepřit a přidat (ideálně čerstvé) bylinky - petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalku, medvědí česnek, prostě skoro cokoliv. Jen moc nekombinujte Nechte rybě její přirozenou chuť i vůni. Stačí vždy jedna, max. dvě bylinky. Sladkovodním rybám svědčí kmín, lososovi zase kopr. Pak vždy šťáva z citronu, šup s tím na pečící papír do pekáče, zakapat olivovým olejem nebo máslem/ghí. A pečte na 190 stupňů 15 minut, pak přidejte na chvíli shora gril. Uvařte nové brambory, které nemusíte loupat, ty stačí jen pořádně vydrhnout pod teplou vodou. Porci doplňte čerstvou nebo blanšírovanou zeleninou. U nás vyhrál zelený chřest a u 5-letého syna rajčata.

Dobrou chuť přeje
Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Ostatní

PROFESE VÝŽIVOVÝ PORADCE BYLA ZAPSÁNA DO NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ

Jak všichni velmi dobře víte, Výživový poradce je v současnosti živnost volná, což má za následek, že vedle poctivých, výživy, potravin a kulinářských úprav skutečně znalých poradců, se objevují také různí prodejci potravních doplňků a superpotravin, jejichž jediným cílem je zisk a nikoli pomoc klientovi. Řekněme si otevřeně, že tito (a klidně je nazvěme šmejdy) bohužel o výživě většinou neví nic a velmi často klientům podávají zavádějící informace, nebi jim dokonce přímo lžou a tím dělají seriózním výživovým poradcům špatné jméno v očích veřejnosti. I školících středisek pro výživové poradce je v republice nepřeberné množství a úroveň jejich absolventů je velmi rozdílná. Je smutnou skutečností, že i u středisek, která mají akreditaci Ministerstva školství České republiky (MŠMT ČR).

Výživa dětí - nový seminář v Ostravě

Na únorový podvečer připravilo Středisko vzdělávání s.r.o. další seminář z oblasti zdravé výživy a výživového ppradenství. Tentokráte na téma Výživa dětí - nutriční potřeba a jídelníček zdravých dětí, výživa dětí s obezitou a potravinovými alergiemi. 

Kniha: 4 týdenní plány pro zhubnutí

Už zase nová dieta? V čem se dieta Hubneme s dobrou náladou liší od těch desítek dalších, které ve většině případů stejně vedou k obávanému jojo-efektu?

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: