Sobotní dopoledne na tržnici

Rubrika: Ostatní
Autor: Zuzana Komůrková

Sobotní dopoledne na tržnici
Mám moc ráda tržnice. Farmářské trhy v Praze v sobotu dopoledne, to je prostě super! Vzhledem k včerejšímu deštivému počasí jsme vyrazila do kryté HOLEŠOVICKÉ TRŽNICE. Je to většinou hodně "hustá" záležitost, hlavně co se počtu lidí a míst k parkování týče, ale rozhodně to stojí za to. Kromě zeleninových a květinových sazenic a jahodníků, na které čeká naše zahrada, jsme nakoupili úplně čerstvý český chřest, voňavá maďarská rajčata a další zeleninu, výborné rané brambory a kvalitní čerstvou rybu.

Chtěla jsem candáta, kterého mám z tuzemských ryb asi nejraději, ale bohužel, nebyl. Tak jsem zvolila mnohem levnější, ale taky velmi chutnou variantu sladkovodní ryby - OKOUNA NILSKÉHO. Je to bílá, tučnější ryba, velmi jemné chuti. Jako každá ryba je i okoun úžasným zdrojem Omega 3, vitamínů A, D, B, jódu, zinku atd. Kaloricky taky neprohloupíte, i když třeba chcete trošičku redukovat svou hmotnost.

Nutriční hodnoty na 200g porci (v závorce DDD v % na 100 g)
energie 165kcal/690 kJ (4%)
bílkoviny 38,2 g (38%)
tuk 0,6 g (1%)
sacharidy 1,4 g
omega-3 kyseliny 280 mg

A moje rada pro maminky - pokud naučíte dítko v brzkém věku jíst ryby, máte vyhráno. Začít můžete už před druhým rokem věku, ale opatrně z důvodu možné alergické reakce. Získáte pro něj kvalitní zdroj potřebných bílkovin a Omega 3 a pro sebe velice jednoduchou surovinu na přípravu oběda či večeře.

U ryb totiž platí zásada, že méně je více a čím jednodušší úprava, tím chutnější výsledek! Rybu stačí omýt, osušit, osolit, lehce opepřit a přidat (ideálně čerstvé) bylinky - petržel, libeček, tymián, rozmarýn, bazalku, medvědí česnek, prostě skoro cokoliv. Jen moc nekombinujte Nechte rybě její přirozenou chuť i vůni. Stačí vždy jedna, max. dvě bylinky. Sladkovodním rybám svědčí kmín, lososovi zase kopr. Pak vždy šťáva z citronu, šup s tím na pečící papír do pekáče, zakapat olivovým olejem nebo máslem/ghí. A pečte na 190 stupňů 15 minut, pak přidejte na chvíli shora gril. Uvařte nové brambory, které nemusíte loupat, ty stačí jen pořádně vydrhnout pod teplou vodou. Porci doplňte čerstvou nebo blanšírovanou zeleninou. U nás vyhrál zelený chřest a u 5-letého syna rajčata.

Dobrou chuť přeje
Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Ostatní

Je lepší volbou jídelníček nebo kurz?

Jídelníček je výhodou v případě, kdy si nechcete moc lámat hlavu s tím, co kdy a v jakém množství máte jíst. Toto za Vás vyřeší detailní rozpis jídelníčku. Pokud si necháte sestavit jídelníček od odborníka přesně pro Vás, můžete mít jistotu, že bude splňovat všechna pravidla správné výživy (poměr živin, pestrost, zastoupení všech potřebných nutrientů aj).

Autor: Mgr. Veronika Mlčochová - Porada Nutrifit - výživové poradenství Prostějov, Znojmo, Kroměříž 

Pozvánka na seminář o obílovinách

Středisko vzdělávání s.r.o. Vás zve na další seminář, který je vhodný nejen pro výživové poradce, ale také pro všechny, kdo se zajímají o zdravou stravu. Tentokráte jsme pro Vás připravili téma Obiloviny - jejich tradiční a netradiční zpracování a zařazení obilovin do jídelníčků

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: