Tipy na jarní detox bez hladovění!

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Tipy na jarní detox bez hladovění!
Detoxikačních metod je hodně, od různých hladovek, zázračných zábalů a pilulek, až po střevní klystýry. Pro někoho jsou tyto radikální změny příliš organismus zatěžující a mohou v některých případech poškodit zdraví. Někomu se z půstu a hladovky už jen při pomyšlení dělají mdloby, někomu se zase přitíží od žaludku při pomyšlení, že by měl popíjet pouze zeleninové šťávy nebo jíst týden v kuse rýži. Někomu však tyto detoxikační metody dělají dobře, má je na sobě ozkoušené a proto s chutí do toho! Každý by měl respektovat své tělesné nastavení a nepropadat trendu jarního detoxu na úkor svého zdraví.
 
Jarní očista by měla být především o změně! Změna ročního období by měla být přirozeně doprovázena změnou jídelníčku na lehčí, stravitelnější a méně tučnější stravu plnou čerstvé zeleniny a ovoce. Pokud máte nějaké to kilo ze zimy navíc, cítíte se unavení, zpomalení nebo trpíte-li zažívacími potížemi, častým nachlazením, zadržováním vody v těle nebo bezdůvodným smutkem a emocionálními výkyvy. Změňte svůj jídelníček a návyky alespoň na týden podle následujících doporučení na jarní očistu, která zbavuje tělo škodlivin, toxinů a odpadních látek, posilujte imunitu, obnovuje ztracenou rovnováhu a je vhodná i pro hubnutí.
 
Svěží jídelníček
Jarní detoxikační jídelníček by měl být plný vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Základem každého jídla by proto měla být zelenina nebo ovoce, obiloviny a luštěniny. Jezte ke každému jídlu čerstvou zeleninu a ovoce, vařte si zeleninové polévky, různé pokrmy nejlépe s rýží, jáhly, pohankou nebo ovesnými vločkami. Z luštěnin si udělejte skvělé polévky, pomazánky, pečené karbanátky nebo zkuste různě ochucené tofu. Pečivo jezte celozrnné, nejlépe žitné. Dopřejte si kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semena a omezte živočišné tuky. Vydržte alespoň týden bez masa a uzenin, vajec, mléčných produktů, bílého pečiva a sladkostí obsahující bílý cukr. Z masa a mléčných produktů si můžete dopřát čerstvé ryby, kefíry, čerstvé sýry a jogurty s živou kulturou. Zcela se vyhněte chemicky upravené stravě (konzervy, zavařeniny, polotovary), smaženým a příliš slaným jídlům.
 
Pitný režim
Dodržovat pravidelný pitný režim je základem každé detoxikace. Voda odplavuje škodlivé látky z těla ven. Pijte vodu pokojové teploty s citrónovou šťávou, zelené čaje plné antioxidantů a bylinné čaje z kopřivy, zázvoru či fenyklu. Pijte minimálně 2 litry denně. Zkuste se zcela obejít bez alkoholu, kávy a kofeinových nápojů. Kofeinovému šoku se snažte předejít tím, že alespoň tři dny před detoxem snížíte pití kávy o polovinu.
 
Koření podporující očistu
Pokrmy ochucujte kořením podporující detoxikaci a obsahující přirozené antioxidanty – zázvor, česnek, kurkuma, koriandr, římský kmín, černý pepř a skořice.
 
Odpočinek a mírné cvičení
Během očistného týdne více odpočívejte, relaxujte a místo náročného cvičení zvolte lehký pohyb na čerstvém vzduchu, jógová cvičení a uvolňující cviky. Na chvíli se zastavte z celoročního shonu a udělejte si na chvíli změnu. Zajděte si na masáž, doporučuji ajurvédskou nebo lymfomasáž. Dopřejte si voňavé koupele, používejte kvalitní oleje a krémy. Udělejte si různé čistící pleťové masky, nebo zajděte na kosmetiku.
 
Meditace úsměvem
Podpořte čištění organismu i mentálně a emočně. Udělejte si úklid v myšlenkách a emocích, vyhoďte ven vše nepotřebné, škodlivé, zraňující a stresující. Místo povinností si naplánujte radosti, potěšení a příjemné chvíle. Udělejte si denně čas na krátkou meditaci. Místo urputného snažení se o klidnou a vyrovnanou mysl jen chvíli seďte se zavřenýma očima a usmívejte se:)
 
Více o mých službách a kontaktech najdete na www.zuzanadouchova.cz

autor článku: Mgr. Zuzana Douchová - poradce v oblasti výživy, psychologie a sportu 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

ŘÍJEN - PODPORA ŽALUDKU

Co dělat v říjnu a nejen v říjnu pro podporu žaludku?

A máme tu ŘÍJEN, moji milí!
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK.
O tom, že žaludek je orgán vakovitého tvaru, že v něm dochází k trávení pomocí žaludečních šťáv a pohybů hladkého svalstva se asi nemá smysl zmiňovat. Spíše bych chtěla upozornit na to, že žaludek, ač součást trávicí soustavy, je - asi více než si uvědomujeme - spojen s naší psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují, problémy v citovém životě přinášejí žaludeční potíže. Je to o tom, co nemůžeme nebo neumíme „strávit" psychicky.

Jaro se blíží a detoxikace střev, jater a ledvin je základ zdravého těla

Jarní pročištění (detoxikace) organismu

Jarní pročištění (detoxikace) organismu
Základem jarního pročištění je regenerace jater, ledvin a střev. Jedná se o komplexní detoxikaci zažívacího ústrojí. Tyto orgány jsou základními pilíři látkové výměny, fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou "údržbou" těchto orgánů přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: