Cukety všude, kam se podíváš!

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Zuzana Komůrková

Cukety všude, kam se podíváš!
Včera se mě sousedka zeptala: "Nechceš cuketu?" A když jsem řekla ano, donesla mi hned 4. Znáte to, léto, nejdříve kupujete drahé cukety, pak začnou plodit ty na zahrádkách a vy nevíte, co s nimi. Proto už cukety nesadím, vím, že udělám spoustu radosti známým, když jim od jejich úrody trošku ulevím :-)

Čím je tedy CUKETA prospěšná?
Vzhledem k tomu, že obsahuje až 90% vody a je bohatá na vlákninu, je výborná při redukčních dietách. Neobsahuje sice tolik vitamínů jako jiná zelenina, za zmínku stojí slupka cukety, která obsahuje větší množství vitaminu A a E. Celé plody se pak kromě těchto vitaminů mohou chlubit obsahem draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku a zinku.

Pro svou jemnou chuť má cuketa v kuchyni obrovské využití. Dá se použít syrová do salátů nebo z ní udělat třeba raw špagety. Za tepla můžete přidávat do jakýchkoliv zeleninových směsí (známá je jako součást klasické francouzské ratattouile), můžete ji plnit masem, luštěninou, sýrem nebo jinou zeleninou, grilovat, zapékat (zkuste výborné cuketové lasagne), smažit jako bramboráky a všemožné placičky, přidávat do buchet či chleba. A to tak dlouho, dokud vám nepoleze krkem ;-)  Můj manžel se v létě vždycky podezřele ptá nad jakýmkoliv jídlem: "Je tam zase cuketa???"

No a dnes rychlý recept na pikantní směs s červenou čočkou alá Indie s rýží Basmati:
Dejte vařit rýži - já nedám dopustit na rýžovar. Na řepkovém oleji orestujte šalotku, přidejte koření - chilli, pepř, sladkou papriku (případně kari), na drobno nakrájenou cuketu i se slupkou, kápii, kousky květáku, česnek a propláchnutou červenou čočku. Přidejte lžičku třtinového cukru, kvalitní rajčatový protlak (třeba Alnatura) a zalijte kokosovým mlékem. Přidejte bylinky - ideální je čerstvý koriandr, ale klidně dejte petržel či libeček. Můžete přisypat i konopné a lněné semínko. Hrnec zakryjte a duste 15 minut. Výborné a rychlé!

Dobrou chuť přeje,

Zuzana, Výživou ke změně


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Grilovat zdravěji? Jde to!

Léto klepe na dveře, počasí je stále teplejší a sluníčko zapadá čím dál později. Opět nastává příležitost víkendových posezení s přáteli, která jsou - zvlášť v naší dnešní době - spojena s tak oblíbeným grilováním.

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Tipy na jarní detox bez hladovění!

Během jarních detoxikačních procedur nemusíte jen držet půsty, popíjet zeleninové šťávy, nebo jíst několik dní v kuse jednu a tu samou potravinu, abyste jí pak dlouho nemohli ani cítit. Přivítejte raději jaro v plné síle a s úsměvem na tváři!

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: