Zuzana Komůrková

Studio Cesta ke změně, Výživou ke změně



Pokud jste rozhodnuti změnit svůj životní styl k lepšímu, skončit s kolotočem nesmyslných diet a nuceného cvičení, jestli cítíte potřebu zjistit, jak je možné se na jídlo a pohyb dívat jinak a jak najít to pravé, jsme tu pro Vás.

Věříme, že každý člověk je originál a každému vyhovuje něco jiného. A proto pracujeme velmi individuálním přístupem ke každému klientovi. Podporujeme to, co Vás v životě i jídle těší, a budeme se to snažit maximálně přiblížit zdravému pojetí. Našim cílem je, abyste pocítili pozitivní změnu, byli zdraví, v pohodě, plní energie a měli se rádi. 

Kromě klasické výživového poradenství pro redukci váhy, se také specializujeme  na poradenství pro travování bez lepku a alternativní výživové směry - vegetariány a vegany . Pokud si chcete být jisti, že se stravujete vyváženě a nic vám v jídelníčku nechybí nebo si jen chcete obohatit svůj kuchařský repertoár, přijďte.

My "jen" neradíme, ale ukážeme, jak prakticky na to. V kurzech zdravého vaření se seznámíte s novými recepty, poznáte nové suroviny a dozvíte se hodně užitečných poznatků ze světa výživy. Pořádáme specializované kurzy vaření bez lepku, vhodné pro vegany, redukční dietu i dětské stravování.

Kromě služeb výživového poradenství a kurzů vaření pro jednotlivce, nabízíme spolupráci firmám. V rámci Dnů zdraví poskytneme vašim zaměstnancům či klientům analýzu tělesného složení na BIA přístroji Tanita, konzultaci s výživovým poradcem, přednášku z oblasti výživy a ochutnávku zdravých jídel přímo u vás ve firmě.


Telefon: 605500598
E-mail: zuzana@vyzivoukezmene.cz
WWW: www.vyzivoukezmene.cz
Facebook:
Adresa: Bubenská 704/51
17000 Praha 7 - Holešovice

Články

Červen podpora temého střeva
09.06.2015
A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, dozrávající zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali uplynulém měsíci.

Květen - podpora srdce
07.05.2015

A máme tu KVĚTEN, moji milí!

Květen - „Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas"...... a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci. I já si pamatuji na chvíle, kdy jsem proklínala pravidlo 1. máje, kdy ženu musí někdo políbit pod rozkvetlým stromem. Nebojte, díky letošnímu výjimečně teplému počasí je většina stromů stejně již odkvetlá. A je pořád lepší zůstat nepolíbená, než muset povinně do průvodu :)

Duben - podpora jater
01.04.2015
A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro sice přichází, ale zima jakoby se teprve probrala a snaží se urvat ještě posledních pár dní ve svůj prospěch. Narcisy svítící ze záhonů i přes chumelenici jasně dávají najevo, kdo je tady novým pánem :) Hurá, JARO!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: JÁTRA jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin, jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony, jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plasmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Březen podpora žlučníku
05.03.2015
A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. 

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

ÚNOR - podpora ledvin

A máme tu únor, moji milí!


Letošní zima se, jak už je poslední roky zvykem, vyznačuje počasím odpovídajícím spíše podzimu nebo začínajícímu jaru. Teploty nad nulou, pořádnou sněhovou nadílku si už skoro nepamatujeme. Je mi líto malých dětí, které toužebně hledí na těch pár vloček, které se občas jakoby omylem snesou z nebe :( Pamatujete si na sněhové prázdniny? Pokud jste se narodili v 70. letech (a dříve) jako já - to byla paráda! No nic, konec vzpomínek, teď o únoru obecně :)


V únoru jsou nejzatíženějším orgánem LEDVINY. Pokračujeme tedy v návaznosti na leden a močový měchýř.

Leden - podpora močového měchýře
05.01.2015
A máme tu LEDEN, moji milí! Konečně to venku vypadá trošku zimně, hurá, mrzne a sněží!

V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami.

Veganské perníčky
19.12.2014

Advent je tu! Nezadržitelně se blíží Vánoce a i alternativní hospodyňky začínají péct cukroví. Tady je recept na typické a několikrát vyzkoušené vánoční cukroví pro fanoušky čistě rostlinného stravování.

Obrovskou výhodou těchto perníčků je (kromě toho, že jsou bez mléka a másla), že jsou hned po upečení krásně měkké. Takže pozor, ať je nesníte všechny hned. Z této dávky upečete asi 4 plechy perníčků.

 

Prosinec - podpora tlustého střeva
01.12.2014
Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale adventní čas je tu!

V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu J Jojo, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

Jako obvykle troška opakování z biologie - tlusté střevo je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá finální zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny, minerály a voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie - tzv. střevní mikroflóra. Tlusté střevo člověka je dlouhé asi 1,5 metru a má průměr 5-7 cm.

Listopad - podpora plic
05.11.2014
A máme tu LISTOPAD, moji milí!

Po několika slunečných a teplejších dnech, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita silně otestována.

V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. Ve zkratce opakování z biologie základní školy: Plíce jsou párovým orgánem zaplňujícím převážnou část hrudní dutiny. Dýchání je automatická činnost, kterou považujeme za samozřejmost. Vdechem se k buňkám do plic dostává kyslík, ten potřebují buňky k přeměně živin na energii, a který se krví roznáší po celém těle. Výdechem se z těla dostává oxid uhličitý, jež buňky vyprodukují, ten musíme z těla vyloučit ven. Tím je daná úzká souvislost mezi dýchací a oběhovou soustavou. Dýcháním proudí do plic asi 20 000 litrů vzduchu denně.

Proč jíst mořské řasy
30.10.2014
Nedávno jsem doma vyráběla sushi. Základem sushi jsou kromě speciální rýže, syrové zeleniny, ovoce a ryb a neopomenutelného wasabi, sójovky a nakládaného zázvoru také MOŘSKÉ ŘASY.

Mořské řasy jsou obecně velmi prospěšné našemu zdraví a patří mezi tzv. superfoods. Dodají nám spoustu minerálů a vitamínů ve velmi koncentrovaném množství. Z vitamínů obsahují především C, A a skupiny B, např. veledůležitý B12, kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina.

Zázračná červená řepa
30.10.2014
Jsme v sezóně červené řepy, zelí, dýní a další ryze podzimní zeleniny. Tak dnes více o ČERVENÉ ŘEPĚ - čím je nám prospěšná?

Prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk. Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu.

Slaný bezlepkový koláč z dýně
27.10.2014
Ráda bych inspirovala ty, co se snaží jíst bezlepkově a už fakt neví, co by uvařili. Je sezóna dýní a je jich všude kolem spousta. Dýňová polévka, dýňová omáčka, dýňové sladké koláče, pečená dýně... Když vám zbyde ještě kousek dýně, zkuste vytvořit DÝŇOVÝ KOLÁČ NASLANO. Vypadá to jako domácí pizza, ale s úcty k tomuto tradičnímu jídlu tomu opravdu raději říkejme "koláč".

 

POPŮSTOVÉ OBDOBÍ

Dnes bych ráda napsala pár vět k POPŮSTOVÉMU NÁVRATOVÉMU REŽIMU.

Asi je vám jasné, že se po půstu, kdy vaše trávení odpočívalo a trávicí soustava se pročistila, (zvláště, pokud jste nezanedbali očistné techniky) nemůžete nacpat vepřo-knedlo-zelem :)

Takže jak se vrátit k normální stravě?

Půst - ranní rituály a pitný režim
13.10.2014
Kolika z vás se téma PŮSTU dotklo?
Dnes přidám ještě pár dalších doporučení pro ráno a pitný režim, pokud půst zvažujete.

- Snažte se alespoň na první 3-4 dny zajistit si klidnější režim. Naprosto chápu, že vzít si dovolenou z práce, není pro většinu lidí reálné, ale pokud to půjde, je to ideální. Pokud ne, tak si zkuste alespoň udělat klidnější ráno, dohodněte se na pozdějším příchodu do práce, na tom, že o děti se postará partner, nebo prostě vstaňte dříve. Věnujte se svému tělu, dejte si příjemnou sprchu nebo koupel třeba v zásadité soli, promasírujte pokožku, promažte ji olejem, odpočívejte. Hned od rána hodně pijte.

Zvažujete půst?
13.10.2014
Včera byl říjnový úplněk a s ním přichází ideální čas pro zahájení podzimního půstu.

Rozhodně radím, nevrhejte se v do půstů a detoxikací po hlavě, v každém případě je dobré si předem nějakou knihu o půstech (opět doporučím Velkou kniha půstu od Ruedigera Dahlkeho) nebo se prokousat záplavou informací na internetu. A pamatujte, půsty mají spoustu forem a každému vyhovuje něco jiného. Někomu bude nejlépe jen s vodou a čaji, jinému budou sedět ovocné či zeleninové šťávy nebo Neera.

Tak jen ve stručnosti pár pravidel a zbytek si nastudujte sami, prosím!!!!!

Říjen - podpora žaludku
08.10.2014

A máme tu říjen, moji milí!

Po měsíci září, kdy jsme se horko těžko snažili vzpamatovat z faktu, že prázdniny a dovolená jsou za námi, je tu říjen. Měsíc, kdy nás po ránu vítá mlha a chladnější teploty, sluníčko, pokud vůbec vykoukne, nemá už sílu, dny se zkracují a moc optimistických vizí to nepřináší. Nacházíme se ve fázi ZEMĚ, která nás zklidňuje a drží nohama doslova na zemi a může přinášet i melancholii. Ale nevěšme hlavy a doufejme, že letošní podzim bude krásně barevný a bez plískanic. Snažme se toto klidnější období využít v náš prospěch.

Druhá polovina září - Podpora slinivky
15.09.2014
ZÁŘÍ se nám přehouplo do své druhé poloviny, moji milí!

Taky máte pocit, že to strašně letí? Jak jste zvládli začátek školního roku? Doufám, že už se u vás vše ustálilo a uklidnilo, děti si pomalu zvykají na školku a školní lavice a s tím spojené povinnosti. A my maminky snad už budeme mít čas se nadechnout. Začínající podzim je spojen s pocity melancholie, splínem, že léto už je nenávratně pryč, nic se nám nechce, můžete se cítit více unaveni a s tím, jak klesá ranní teplota venku, přicházejí první nachlazení.

Bezlepkový koláč
06.09.2014
Bezlepkový koláč nebo nákyp s ovocem, který je francouzsky "šik" nebo "chic"???? Dezert pro bezlepkáře a nejen pro ně! Vyzkoušejte! Je to jednoduché a tak lahodné, že budete za hvězdu!

Co potřebujete?

První polovina září - podpora sleziny
31.08.2014
A máme tu ZÁŘÍ, moji milí!

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol, my se zase budeme muset vrátit ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli. Doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásně teplých dní, které si budeme moci užít.

V měsíci září jsou nejohroženější hned orgány dva. V první polovině září je to slezina, v druhé polovině pak slinivka břišní (ale o té až v půlce měsíce).

Sezóna hub je v plném proudu
31.08.2014
Sezóna hub je v plném proudu! Máte je rádi? Houbaříte?

Jsme národem houbařů a Češi se dělí většinou na ty, kteří houby milují pro jejich specifickou chuť ve všech možných úpravách, a pak na ty, kteří je prostě nejedí. A to většinou pro jejich lehce gumovou konzistenci.

Houby jsou z pohledu výživováře hlavně těžce stravitelné, neměly by je jíst děti do 3 let a staří lidé (zejména pozdě večer), potřebují být vždy dobře tepelně upravené, duste je vždy minimálně 20 minut. Pokud je chcete uchovat, usušte je nebo poduste a zamrazte. Obsahují zejména vodu a vlákninu, proto jsou velmi dietní a jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Jenže všichni víme, že česká kuchyně jim vždy bohatě energii dodá při jejich úpravě :-)

Srpen - podpora termoregulace těla
01.08.2014
A máme tu SRPEN, moji milí!

Věříte tomu, že polovinu prázdnin máme za sebou? Jako obvykle léto pádí jako splašený kůň. Doufám, že si ho náležitě užíváte! Začíná období hojnosti, sklizně a příroda nám nabízí ve velkém své dary. Počasí nám dopřává sluníčko a vysoké teploty, dny jsou ještě dlouhé a ač máme za sebou Svatou Annu, která přináší chladnější rána, večery jsou ještě krásně teplé a svádějí ke společným posezením na zahradách u grilů.

Nejohroženější v tomto měsíci opět není určitý orgán, ale tentokrát systém - termoregulace těla.

Bezlepkový chléb s cuketou v provensálském stylu
24.07.2014

Díky cuketě není tento bezlepkový chlebík vůbec suchý a každému celiakovi, ale i tomu, kdo to nechce přehánět s pšenicí, udělá určitě radost.

Co potřebujete?

Cukety všude, kam se podíváš!
24.07.2014
Včera se mě sousedka zeptala: "Nechceš cuketu?" A když jsem řekla ano, donesla mi hned 4. Znáte to, léto, nejdříve kupujete drahé cukety, pak začnou plodit ty na zahrádkách a vy nevíte, co s nimi.  Proto už cukety nesadím, vím, že udělám spoustu radosti známým, když jim od jejich úrody trošku ulevím :-)

Čím je tedy CUKETA prospěšná?

Červenec - podpora oběhové soustavy
30.06.2014
A máme tu ČERVENEC, moji milí!

Prázdniny, léto, dovolená, balzám pro tělo i duši :-) Tak přivítejme toto krásné období bez stresu a těšme se jeho dary. Stále se nacházíme v období elementu OHNĚ a vysoké fyzické aktivity.

Nejohroženější v tomto měsíci není určitý orgán, ale rovnou celá soustava - krevní oběh.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: Krevní oběh slouží zejména k transportu živin, plynů a odpadních látek z tkání nebo do tkání. Transportním médiem je krev. Člověk a ostatní obratlovci mají uzavřenou oběhovou soustavu, ta je složená ze dvou hlavních okruhů. Malý srdeční oběh cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi, zatímco ve velkém srdečním oběhu koluje krev mezi srdcem a celým tělem, aby byly živiny a kyslík dopraveny k buňkám.

Proč kváskový chléb???
23.06.2014
V poslední době se mě znovu pár lidí zeptalo, jaký je rozdíl mezi chlebem z kvásku a z droždí? Proč by si měli kupovat kváskový chléb místo Šumavy? V čem je to vlastně tak prospěšné? Tak tady je odpověď:

Tradiční kvásek je tvořen pouze žitnou moukou a vodou. Tato směs začne za příznivé teploty přirozeně kvasit - fermentovat díky bakteriím a kvasinkám vyskytujícím se ve vzduchu a žitu. Při tomto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a také množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují (proto vydrží déle než kvasnicový), mají antibiotické účinky a navíc posilují naši mikroflóru a tím i naši imunitu.

Červen - podpora tenkého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší a teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali v uplynulém měsíci. Oba orgány náleží elementu OHNĚ, stejně jako celé období léta, které má být pro nás všechny naprosto přirozeně obdobím největší fyzické aktivity. Můžeme se tedy vesele věnovat sportu, nesvědčí nám zahálení a dlouhý spánek, naše potřeba přísunu potravin je nejnižší v celém roce.

Pyré z červené čočky - nejen pro děti
28.05.2014
Rozhodla jsem se s vámi podělit o jeden recept z včerejšího kurzu vaření pro maminky na mateřské. Určitě dáváte svým dítkům různé přesnídávky, dětské výživy a pyré z ovoce. Některé bývají doplněné obilninou. Ale co je takhle postavit na luštěnině? Děti mají v období růstu vyšší potřebu příjmu bílkovin než my dospělí - 0,9 až 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pamatujte na to. A i sladké jídlo je může hojně obsahovat.

Že to nejde? Že to určitě nebude chutnat dobře? OMYL!

Vegani a příjem bílkovin
02.06.2014
Pokud ze své stravy, ať už z morálních, etických, zdravotních nebo jakýchkoli jiných důvodů, vyloučíte živočišné zdroje, může nastat problém s dostatečným příjmem bílkovin. Vegetariáni jsou na tom o dost lépe, protože většinou konzumují mléčné výrobky a vejce. Vegani, kteří jedí vyloženě rostlinnou stravu, mohou mít bílkovin opravdu málo.
Sobotní dopoledne na tržnici
18.05.2014
Mám moc ráda tržnice. Farmářské trhy v Praze v sobotu dopoledne, to je prostě super! Vzhledem k včerejšímu deštivému počasí jsme vyrazila do kryté HOLEŠOVICKÉ TRŽNICE. Je to většinou hodně "hustá" záležitost, hlavně co se počtu lidí a míst k parkování týče, ale rozhodně to stojí za to. Kromě zeleninových a květinových sazenic a jahodníků, na které čeká naše zahrada, jsme nakoupili úplně čerstvý český chřest, voňavá maďarská rajčata a další zeleninu, výborné rané brambory a kvalitní čerstvou rybu.
Bezlepkový koláč s mákem, tvarohem a muchovnikem
15.05.2014
Slovo "BEZLEPKOVÝ" mnohé odradí už předem. Většinou jsou bezlepkové koláče a buchty chuťově nic-moc, suché, až se od pusy práší a moc si na nich nepochutnáte. Ale jde to i jinak! Nebojte se péct z jiné mouky než z pšeničné. Jde to a chutná to výborně! Odlehčíte svému zažívacímu traktu od všudypřítomného lepku a vaše mlsání může být zdravější :-)
KURZY ZDRAVÉHO VAŘENÍ PRO MAMINKY NA MATEŘSKÉ

Nabízíme možnost zúčastnit se kurzu vaření společně s Vaším dítětem v dopoledních hodinách. Dítě si může hrát ve vedlejší místnosti, spát v kočárku v prostorné vstupní hale a vždy bude pod Vaším dohledem. Kdykoliv jej můžete v soukromí pohodlně nakrmit.

 

Fenykl - další zázračná zelenina
09.05.2014
Fenykl je dvouletka, pěstovaná ve Středomoří, kolem Černého moře, ale také v Asii. U nás se pěstuje na jižní Moravě.

Má protikřečové účinky na střeva, používá se proti nadýmání. Podporuje tvorbu mléka u matek. Ulehčuje odkašlávání tím, že pomáhá rozpouštět hleny. Povzbuzuje činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Čistí krev a pomáhá při menstruačních potížích. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků posiluje imunitu. Je bohatý na železo a draslík. Používá se při detoxikacích, váže na sebe tuk a jedovaté látky.

 

KVĚTEN - PODPORA SRDCE
02.05.2014
"Máj, lásky čas, hrdliččin zve ku lásce hlas" a tak není divu, že nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je SRDCE. Srdce = sídlo našich citů. I v dnešní době, kdy se mnozí soustředí spíše na to, co jim říká jejich mozek, máme v tomto období asi největší potřebu milovat, sdílet a otevřít svá srdce někomu druhému. Pokud nemáme partnera, je nám smutněji než v jiném měsíci.
Avokádový krém
02.05.2014
Už jste uvažovali nad tím, čím si zpříjemníte první máj - lásky čas? Přináším tip na rychlý, zdravý a chuťově výborný dezert, který potěší vaše srdce.

 

Hurá, hurá, je tady sezona CHŘESTU!
02.05.2014

Letos díky počasí poněkud brzo, ale je tady sezóna chřestu. Máte ho rádi? Já moc!
Chřest je velice chutná zelenina, která se dá výborně využít v kuchyni, recepty s ním jsou jednoduché a podle mé zkušenosti - čím jednodušší úprava, tím větší mňamka.

DUBEN - PODPORA JATER

A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro přichází v plné síle, na zahradách už září narcisy a tulipány, keře a stromy začínají kvést, hurá!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

 

BŘEZEN - PODPORA ŽLUČNÍKU

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :-)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku.

 

Rady pro bezlepkové pečení
02.05.2014
Musím uznat, že BEZLEPKOVÉ PEČENÍ  je i pro zkušenou hospodyňku taková vyšší dívčí škola. Není jednoduché upéct buchtu, koláč či muffiny z bezlepkové mouky tak, aby rodina nefrfňala, že je to suché a nedá se to jíst :-) Chce to zkoušet a vychytávat, abyste přišli na to, co udělá z bezlepkového koláče stejně vláčný a chutný, jak kdyby byl upečený z pšenice.
KONOPNÉ SEMÍNKO – PRO VEGETARIÁNY A VEGANY NEOPOMENUTELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN!

Ve stravě vegetariánů a veganů je potřeba dbát na dostatečný příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. To, že bílkoviny obsahují zejména luštěniny, asi není žádným překvapením. Ale pro mě je skoro zázračným a hlavně velice chutným zdrojem bílkovin KONOPNÉ SEMÍNKO.

Proto, když ke mně přijde klient vegan, který chce pomoci s vyváženou stravou a chce pracovat na zvýšení příjmu bílkovin z rostlinných zdrojů, první, co doporučím, je kupte si loupané lněné semínko :-)

 

ÚNOR - podpora ledvin
03.02.2014
A máme tu únor, moji milí!
Konečně nás navštívila paní zima a to je moc fajn. Přiznejme si, že +11 stupňů na venkovním teploměru v lednu není zrovna normální. To si pak člověk připadá fakt podivně, když radí zahřívat organismus ;-)
LEDEN - PODPORA MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

Za chvíli tu máme LEDEN, moji milí!
V lednu je nejzatíženějším orgánem MOČOVÝ MĚCHÝŘ. Opět pro začátek lehké opakování z biologie - močový měchýř je dutý roztažitelný orgán uložený v pánvi, který shromažďuje a vylučuje moč, tekutý odpad produkovaný ledvinami. Obsah močového měchýře dospělého člověka je 500 až 1200ml. Nutkání k močení přichází už při obsahu moči cca 250-400ml, což je hodně individuální.

Nejsilnější energie močového měchýře je každý den odpoledne mezi 15 - 17 hodinou. V tuto dobu je v maximální aktivitě. Naopak nejslabší energie močového měchýře je každý den ráno mezi 3 - 5 hodinou.

 

PROSINEC - PODPORA TLUSTÉHO STŘEVA
02.12.2013

Na dveře klepe prosinec, moji milí, poslední měsíc roku. Ani se tomu nechce věřit, ale je to tak!


V prosinci je nejzatíženějším orgánem tlusté střevo. A to i bez ohledu na blížící se Vánoční svátky spojené v našich zeměpisných šířkách s nezřízenou konzumací cukroví, vánoček, štol, majonézových salátů a smažených řízků, které následuje pečená kachýnka a ve finále Silvestrovská všehochuť zalitá spoustou alkoholu :-) Ano, my Češi slavíme dost divným způsobem ;-)

NEDĚLNÍ KURZ PRO ŽENY, KTERÉ UŽ VĚDÍ, CO CHTĚJÍ

NA ZMĚNU NENÍ NIKDY POZDĚ! JDE JEN O TO ROZHODNOUT SE A ZAČÍT!

Od ledna 2014 připravujeme NEDĚLNÍ KURZ PRO ŽENY, KTERÉ UŽ VĚDÍ, CO CHTĚJÍ :-)

Společně se zaměříme na to, jak s ohledem na věk zlepšit stravovací návyky a životní styl. Jak začít s pohybem, jak posílit pánevní dno, jak vařit zdravěji, jak být aktivní a mít se ráda.

Hodinu vždy věnujeme výživě a zdravému vaření. Další 2 hodiny budou tematicky zaměřené: na cvičení pánevního dna, konzultace a praktické rady fyzioterapeutky, pomalou jógu a povídání s lékařkou, doporučení vizážistky týkající se líčení a oblékání.

A jako bonus dvě změření na BIA přístroji Tanita ZDARMA!

Setkání budou probíhat pravidelně 1x za 14 dní, od 14 do 17 hod. u kávy, čaje a zdravého občerstvení.

Počet - max. 8 žen.

Cena 1950,- Kč/ 4 setkání / 2 měsíce

MOŽNO ZAKOUPIT JAKO DÁREK FORMOU VOUCHERU!

Rezervace na e-mailu: zuzana@vyzivoukezmene.cz

LISTOPAD - PODPORA PLIC

A máme tu listopad, moji milí!
Po několika krásně slunečných a teplých dnech, kdy jsme měli pocit, že se k nám léto ještě na chvilinku vrátilo, aby se s námi definitivně rozloučilo, přichází nezadržitelně podzim s chladným vzduchem, deštěm, ranními mlhami, nejen v Praze s pokličkou inverze nad hlavou, kdy bude naše imunita bude silně otestována.
V měsíci listopadu jsou nejzatíženějším orgánem PLÍCE. 
ŘÍJEN - PODPORA ŽALUDKU
18.10.2013

Co dělat v říjnu a nejen v říjnu pro podporu žaludku?

A máme tu ŘÍJEN, moji milí!
V měsíci říjnu je nejzatíženějším orgánem ŽALUDEK.
O tom, že žaludek je orgán vakovitého tvaru, že v něm dochází k trávení pomocí žaludečních šťáv a pohybů hladkého svalstva se asi nemá smysl zmiňovat. Spíše bych chtěla upozornit na to, že žaludek, ač součást trávicí soustavy, je - asi více než si uvědomujeme - spojen s naší psychikou. Tvorbu žaludečních šťáv ovlivňují kromě jiného i emoce. Deprese a strach jejich tvorbu snižují, agresivita a rozhořčení naopak zvyšují, problémy v citovém životě přinášejí žaludeční potíže. Je to o tom, co nemůžeme nebo neumíme „strávit" psychicky.

Dotaz na poradce

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři

Doporučit známému

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři



Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: