Zdravá Štědrovečerní večeře

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Šárka Jakešová, DiS., RNT

Zeleninová polévka s jikrami

1 porce: 89 kcal / 374 kJ

Potřebujeme (4 porce): 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 120g jiker, 20 g másla, 1,5 l vody nebo rybího vývaru, sůl, muškátový květ

Jikry omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených jiker sloupneme blánu a pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci necháme rozpustit máslo a mírně osmahneme rozstrouhanou zeleninu. Změklou zeleninu rozmixujeme. Zalijeme studenou vodou, či vývarem z ryby, vložíme uvařené a pokrájené jikry a necháme vařit. Dle chuti přidáme špetku soli a muškátového květu.


Pečený pstruh na bylinkách
1 porce: 383 kcal / 1.608 kJ

Potřebujeme (4 porce): 250 g pstruha pro 1 porci, 1 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvá petrželka

Rybu omyjeme. Petrželku posekáme a potřeme jí vnitřek ryby. Pekáček vymažeme olivovým olejem, vložíme do něj pstruhy a pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 st.

Můžeme vymačkat i šťávu z citrónu, či limetky a tou přelít vnitřek ryby pro zvýraznění chuti.

Lehký bramborový salát
1 porce: 277 kcal / 1.163 kJ

Potřebujeme (4 porce): 800 g brambor, 200 g mrkve, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, dle chuti vinný ocet, sůl, čerstvá petrželka

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené a oloupané pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Pro menší palčivost ji prolijeme vařící vodou. Okurky nakrájíme na kostičky.

Vše smícháme v míse dohromady, přilijeme olivový olej, dochutíme viným octem, osolíme a přidáme posekanou čerstvou petrželku. Promícháme a necháme odpočinout v chladu.

Zdravá Štědrovečerní večeře celkem: 749 kcal / 3.145 kJ

V případě tradiční večeře - rybí polévka zahuštěná jíškou doplněná smaženou houskou, kapr v trojobalu smažený v oleji, bramborový salát s majonézou činí 1.433 kcal / 6.007 kJ.

Jste tedy o 684 kcal / 2.862 kJ lehčí!

 

www.vyziva-poradna.cz - zdraví, krása, vitalita 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Upečte si zdravé sezamové sušenky

Sezamová semínka jsou nejzdravější - jsou zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a řady minerálů a vitamínů. Ochutnejte domácí zdravé sezamky!

8 tipů na zdravé chlebíčky

Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkový)

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: