Chřestová polévka zdravě

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Jitka Růžičková

Chřestová polévka zdravě
Ingredince

500 g chřestu
1 cibule
1 l vody
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce umeocta
rostlinná smetana na dochucení
sůl, pepř
1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Nejprve si oloupeme chřest. Spodní čtvrtinu chřestu uřízneme (je hodně dřevnatý) a vhodíme ho do hrnce. Pak škrábeme škrabkou a loupeme slupku až k hlavičce chřestu. Oloupanou šlupku nahážeme také do hrnce. Zalijeme litrem studené vody a 15 minut vaříme. Uděláme si tak chutný vývar - skvělý základ polévky.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a rozkrájíme zbylý chřest na kousky. V hrnci orestujeme na olivovém oleji a přilijeme vývar z chřestu. Vaříme, dokud není chřest měkký. Poté vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme vše na hladkou kaši. Dále dochucujeme - přidáme lahůdkové droždí, umeocet, sůl, pepř a rostlinnou smetanu na zjemnění chuti.

Na zahuštění polévky vezmeme lžíci kukuřičného škrobu a promícháme ve skleničce se studenou vodou. Rozmíchaný škrob vlijeme do polévky a necháme projít varem.

 

 

 


Další články z rubriky Zdravé recepty

Jahodový dezert s ricottou

Červené, sladké a voňavé! Začíná sezóna červeného zdraví a jahody nás lákají téměř na každém kroku. Můžeme z nich připravit lehký dezert s ricottou, jehož příprava je velice jednoduchá. Jahody jsou sladké a Ricootta sama o sobě je nasládlá, takže není nutné ji doslazovat. Pokud byste chtěli sladší varuantu, přidejte lžičku medu a smíchejte spolu s ricottou .

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

ZDRAVĚJŠÍ CUKROVÍ

Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: