Jablko

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.

Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den. Na náš „vzorový kus" vychází cca 22g sacharidů (z čehož asi 16 gramů cukrů). Bílkoviny a tuky jsou v jablku zastoupeny téměř v nulovém množství. Velmi významnou složkou, která je přítomna v tomto ovoci, je vláknina. Na uvedenou gramáž připadá až 6 gramů. Vláknina je pro nás jak jablečná dužina, tak slupka, proto jablko ideálně neloupejte, jen velmi pečlivě omyjte. Z minerálních látek jmenujme vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Pravidelná konzumace jablek tak může pomoci jako prevence kardiovaskulárních chorob, při léčbě vysokého krevního tlaku, snižování cholesterolu a jako startér při rozhýbání zažívání.


Velmi důležitou složkou jablek je kyselina askorbová, čili vitamín C, který nám pomáhá při posilování imunity a chrání nás v období chřipek.

Jablka velmi příznivě podporují trávení a zažívání. Po jejich konzumaci můžete pocítit hlad, což je způsobeno jejich příznivým vlivem na zažívací ústrojí.
Konzumaci jablek mohu doporučit, velmi pozitivně ovlivňují náš organismus. Jen je třeba mít na paměti, všeho s mírou. Hezký den.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Podstata

Napadlo Vás někdy při pohledu do zrcadla, že by jste měl/a zhubnout, nejlépe začít držet hladovku?
Váháte, zda je to dobrý nápad? Pak vězte, že určitě NENÍ! Hladovkou se nám nemůže podařit zhubnout a následně váhu udržet. Bohužel, to je fakt!

Čtěte dále a dozvíte se, že realita je jinde...

Tipy na nískosacharidové večeře

Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.

Základy principy správné stravy u předškoláka a školáka

DOSTÁVÁ VAŠE DÍTĚ VE VÝŽIVĚ VŠE CO JE TŘEBA?

Ještě, že existují maminky, které se přijdou zeptat : "Nedělám já něco špatně ?" "Dávám mu všechno to co potřebuje ?" Třeba ne ... nebo ano ... , ale takto by to být mělo: 5-6 jídel denně, pravidelné odstupy mezi jídly, pitný plán

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: