Jablko

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jablko

Jablko je typické české ovoce. V tomto období se stává velmi častou volbou z důvodu dostupnosti a ceny. Čekáme, než se urodí a dozraje ovoce nové a do té doby bude jablko stále v kurzu.

Toto šťavnaté ovoce nám kromě lahodné chuti přináší i řadu tělu prospěšných látek. Pojďme se blíže podívat na složení středního kusu jablka o váze cca 150g. Měli bychom si uvědomit, že jablko, stejně jako většina ovoce, obsahuje hlavně sacharidy, zejména jednoduché cukry, proto se hodí ke konzumaci hlavně během dopoledne, kdy nám dodá potřebnou energii na celý den. Na náš „vzorový kus" vychází cca 22g sacharidů (z čehož asi 16 gramů cukrů). Bílkoviny a tuky jsou v jablku zastoupeny téměř v nulovém množství. Velmi významnou složkou, která je přítomna v tomto ovoci, je vláknina. Na uvedenou gramáž připadá až 6 gramů. Vláknina je pro nás jak jablečná dužina, tak slupka, proto jablko ideálně neloupejte, jen velmi pečlivě omyjte. Z minerálních látek jmenujme vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Pravidelná konzumace jablek tak může pomoci jako prevence kardiovaskulárních chorob, při léčbě vysokého krevního tlaku, snižování cholesterolu a jako startér při rozhýbání zažívání.


Velmi důležitou složkou jablek je kyselina askorbová, čili vitamín C, který nám pomáhá při posilování imunity a chrání nás v období chřipek.

Jablka velmi příznivě podporují trávení a zažívání. Po jejich konzumaci můžete pocítit hlad, což je způsobeno jejich příznivým vlivem na zažívací ústrojí.
Konzumaci jablek mohu doporučit, velmi pozitivně ovlivňují náš organismus. Jen je třeba mít na paměti, všeho s mírou. Hezký den.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Borůvky

Borůvky

Všichni známe borůvky a většina z nás je od dětství sbírá.  Vzpomínám si, že většinou jsme z lesa jako děti odešly s prázdnými kbelíčky a modrý od hlavy až k patě. Za to babička je poctivá sběračka, vždy má plnou bandasku.

Jako děti jsme nevnímaly jaký nám roste v lese poklad :). Tuto skutečnost bych ráda připomněla.

Jídelníček podle krevních skupin

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Cvičíte, hlídáte si stravu, ale nehubnete. Možná jste překyselení.

Mnoho lidí, kteří se snaží udržet si hmotnost nebo zmenšit své obvody těla, cvičí, dodržují velikost porcí, ale i přesto mají problém s tím, že nemohou zredukovat podkožní tuk. Pokud také dodržují správné jídlo po cvičení, množství bílkovin ve stravě, optimální tepovou frekvenci pro spalování tuků během cvičení, ale nemají informace co to je tzv. acidobazická rovnováha těla, pak nemusí dojít k touženému snížení konfekční velikosti.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: