Pitný režim

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Miluška Burdová

Pitný režim

O pití vody už toho bylo napsáno mnohé, každý časopis, který otevřeme, nám poradí, že máme denně vypít 2-3l vody, v horkých dnech dokonce až 5l. Ale opravdu má 2-3l vody vypít 100kg muž i 55kg žena?

Voda, základ všeho, lidské tělo se skládá přibližně 70% z vody, celá zeměkoule je přibližně z 90% z vody, obklopuje nás, a přesto s ním máme takový problém.
Vodu ztrácíme viditelně například potem, vylučováním moče a stolice, ale i třeba dechem. Voda se podílí prakticky na každém našem tělesném chodu.

 

Kolik tedy pít?

Je třeba si uvědomit, že tekutiny přijímáme nejen pitím vody, ale také v ovoci, zelenině, polévkách. Otázka tedy není, kolik tekutin vypít, ale kolik tekutin za 24h přijmout. Nejlépe je to vidět na melounu, tahle zelenina obsahuje 99% vody, a opravdu, když sníte 1,5kg melounu, potřebujeme ještě vypít sklenku vody?

Nejlepší vzorec pro příjem tekutin je následující

 

- Muži 40ml na kg hmotnosti
- Ženy 35ml na kg hmotnosti

 

Například 65kg žena by tedy měla denně přijmout 2275ml tekutin. Toto číslo je ale minimum, je to jen na pokrytí základních chodů těla. Pokud žena půjde sportovat, musí příjem tekutin ještě navýšit. Před sportem si dá 5-7ml na kg hmotnosti. Naše 65kg žena si tedy 2-3h před sportem bude myslet na to, že musí přijmout 325-455ml vody nad rámec svého denního příjmu.

Potřeba zvýšeného příjmu tekutin se také může měnit například při rekonvalescenci, v těhotenství, při kojení, ve stáří potřeba tekutin klesá...

 

Ale uvědomme si, že tohle jsou jen čísla, doporučení, vycházející z výzkumů-je to průměrné doporučení. Důležité je, řídit se vlastními pocity, také se nám nebude chtít celý den chodit s odměrkou, a měřit si 325ml 2h před sportem. 
Ale co hodně obézní lidé, mají také pít 35-40ml vody na kg hmotnosti? Tak tady se názory různí. Můj osobní názor a zkušenost je, že ne. Pokud si vezmu třeba 150kg muže s 50kg tuku na těle, který by měl přijmout 6l tekutin + něco na pohybové aktivity, tak už mi bliká červená kontrolka v hlavě, a rozhodně bych toto nikomu nedoporučila. V takovém případě, bych tekutiny doporučila počítat pouze na beztukovou hmotu, protože tuk zavodňovat nepotřebujeme. Takže našemu vzorovému muži bych doporučila 4l tekutin za den. Ale neberte tento výpočet jako něco, čeho se budete držet, při doporučování pitného režimu vycházím vždy z celkové analýzy jídelníčku, složení těla, aj. Takže bych klidně dvěma 150kg mužům doporučila odlišné množství tekutin na den.

 

Tělo je krásně složitý mechanismus, ale také velmi chytrý. Tělo samotné nám během dne dává jasné signály, podle kterých se můžeme řídit:

 

- Moč - barva moče má být světlá až lehce světle žlutá - to vypovídá o dostatečné hydrataci. Pokud má moč tmavě žlutou barvu, nebo dokonce barvu oranžovou, je třeba se pořádně napít. Stejně tak, pokud za celé dopoledne nejdete močit, je jasné, že příjem tekutin byl nedostatečný.
- Pocit žízně - všichni ho známe, ale pozor, pocit žízně je už volání těla o pomoc. Příjem tekutin má být během dne kontinuální a v malých dávkách, tak, aby k pocitu žízně vůbec nedošlo. Pokud do sebe ráno nalijete litr vody s tím, že máte na dopoledne vystaráno, jste na omylu. Tělo si neumí vodu někam uložit na později. Vezme si je to, co aktuálně potřebuje, a zbytek vyloučí, a stejně za 2h bude potřeba tekutiny doplnit.

 

Jsou lidé, kteří pocit žízně „tzv nemají", jedná se o jednice se zpomaleným metabolismem, jejichž tělo je tak zvyklé s příjmem tekutin a potravy šetřit, že už ani žádné signály, jako pocit žízně či hladu, nevydává.

Někdy se stává, že v zápalu práce na pití prostě zapomeneme. Pro tyto případy mohu doporučit skvělou aplikaci do mobilního telefonu Water your body: zadáte výšku a váhu, aplikace vám vypočítá příjem (ten lze ale nastavit i individuálně), nastavíte si interval upozornění. Od letošního roku má dokonce možnost odložení: když se nenapijete hned, upozornění si odložíte, a aplikace vás upozorní znovu.

Dobře, tak budu pít, co se do mě vejde, říká si teď možná někdo z vás. To ale pozor, to by bylo příliš jednoduché tvrzení. Velké zavodňování našemu tělu také neprospívá. Dochází například k vyplavování sodíku, což může vést až k poklesu krevního tlaku, zatěžujete ledviny.

Co dodat na závěr?

Pití je stejně přirozená záležitost jako třeba dýchání, jen v dnešní době nemáme tolik času vnímat své tělo. Žádná mobilní aplikace ani tabulka výpočtu se za vás nenapije. Vnímejte své tělo, nepotlačujte signály, které vám tělo dává. A že pijeme nejlépe jen čistou vodu, to asi nemusím připomínat.

 

Krásný den, a pijte VODU.


Další články z rubriky Zdravé stravování

Ryby v jídelníčku dětí

Nedostatkem dětských jídelníčků bývá absence ryb a rybích výrobků. Pro podávání ryb dětem platí stejná pravidla jako pro dospělé. Měly by je mít v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Proč je konzumace ryb pro organizmus důležitá? Rybí maso je bohaté na kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny. Je nenahraditelným zdrojem vícenenasycených mastných omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek a pro správný vývoj dítěte jsou nenahraditelné, protože organismus si je v dostatečném množství neumí sám vytvořit. Ryby jsou zdrojem vitamínů, zejména skupiny B. Mořské ryby obsahují i značné množství vitamínu A, vitamínu D a z minerálních látek je to například jód, selen a vápník.

Závislost na sladkém nebo chemie těla?

Je to jako začarovaný kruh, naučíme se , že při stresu nebo nepříjemných pocitech si rychle ulevíme porcí sladkého, potom máme černé svědomí a zase stres a zase si něco malého vezmeme. a tukové buńky se nadouvají, je jim dobře.

6 způsobů jak grilovat zdravě

Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených letních grilování. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace. Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně, žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo případně sýry. Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko