Jak grilovat zdravě?

Rubrika: Zdravé stravování
Autor: Výživové centrum Mgr. Mariany Halmanové

Jak grilovat zdravě?
Máme tady léto a k němu grilování neoddiskutovatelně patří. Co ale dělat, pokud si nechcete odepřít tuto populární radovánku a zároveň si držíte štíhlou linii? Existuje vůbec něco, jako zdravé grilování? Myslím, že milovníky letních barbecue nepotěším, když řeknu, že grilovat úplně zdravě vlastně nejde. Můžeme se k tomu ale úspěšně přiblížit, stačí dbát na pár základních zásad.
Grilování začíná výběrem samotného grilu, ideální variantou je plynový nebo lávový gril, velkým hitem je poslední dobou i vodní gril. Pokud zvolíte klasickou variantu grilu na uhlí nebo brikety, tak dbejte na to, abyste měli rošt od grilu vždy čistý a grilujte na žhavých uhlících, které se lépe vytvářejí z briket.
V Čechách je tento způsob úpravy pokrmů stále oblíbenější, grily jsou rozžhavené na zahradách rodinných domků i chat, balkónech, lodích, na plovárnách, zkrátka kde to jde. Lidé nakoupí velké množství jídla (za co nejméně peněz), na kvalitu se příliš neohlíží a během dne se organizovaně přejídají. Pokuste se tento zažitý stereotyp změnit. Připravte si od každého trochu, vyberte pečlivě a kvalitně a dbejte na přípravu. Pokud grilujete v partě, tak si můžete i nákup surovin rozdělit, aby se Vám nesešla najednou tři kila klobás a žádná zelenina.
Dbejte na přípravu surovin. Pokud si nakoupíte libovější kus masa nebo rybu, tak jej dokonale znehodnotíte, pokud ho naložíte do oleje a necháte louhovat. Obecně platí, že na gril jsou lepší tučnější masa, máte tedy dvě varianty. Buď si grilování dopřejete výjimečně, připravíte si vepřovou krkovici, kterou si okořeníte předem a maximálně ji zlehka potřete troškou oleje, dáte si jeden hezký kousek od řezníka a k tomu zeleninu. Nebo půjdete dietnější cestou a budete preferovat marinádu z jogurtu, pomerančové šťávy, vína, atd. Na gril si položíte rybku, ideálně makrelu, lososa nebo pstruha popř. třeba stehenní drůbeží steak, panenku, nebo libové hovězí maso. Jako přílohu můžete volit nejrůznější druhy zeleniny, jako je paprika, cuketa, lilek, cibule, rajčata, nebo i houby, kukuřici, některé druhy ovoce či brambory.
Samostatnou kapitolou jsou omáčky. Pokud patříte mezi milovníky sosů, dipů a podobných nadstaveb grilování, tak se snažte vyhnout tatarkám, kečupům a kupovaným dresinkům. Zkuste si sami vyrobit omáčku z jogurtu, tvarohu, nízkotučné zakysané smetany, různé druhy chutney, atd. Příprava je snadná, rychlá, levná a výsledek určitě zdravější.
Ideální varianta je ugrilovat od všeho kousek a potom s přáteli ochutnávat a hlavně vychutnávat každé sousto, abyste se cítili příjemně sytí a potěšili své jazýčky.

Další články z rubriky Zdravé stravování

Jídelníček podle krevních skupin

Každému z nás byla dána do vínku jedna ze čtyř krevních skupin, ta je určena geneticky a zdědili jsme ji po rodičích. Jižjídelníček podle krevních skupin, dieta podle krevních dkupin od pradávna je známé, že každá krevní skupina je jiná a její nositelé jsou náchylnější ke konkrétním typům nemocí a zároveň mají rozdílné dispozice k trávení konkrétních druhů potravin. Rozeznáváme krevní skupiny 0, A, B a AB.

Snídaně = zdravý krok do nového dne

Správně složená snídaně odpovídající zásadám zdravé výživy je nezbytná pro dodání potřebné energie a psychickou pohodu.
Nedávno bylo prokázáno silné spojení mezi nesprávnou snídaní a mnoha zdravotními problémy. Pravděpodobně víte, že naše tělo sestává ze 100 biliónů buněk, které ke své každodenní činnosti potřebují 114 různých živin.

 

Jaký způsob detoxikace je nejlepší?

Termín „detoxikace těla" je po „hubnutí" jedním z nejčastěji vyhledávaných pojmů na internetu. Ještě více je pak zázračných přípravků a způsobů, jak toho dosáhnout.

 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: