Mandlová koprovka

Rubrika: Zdravé recepty
Autor:

POLÉVKA - MANDLOVÁ KOPROVKA

ingredience pro 4 porce :

500g brambor
40g kopru (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce jemně nakrájeného mladého kopru)
¼ lžičky kmínu
¼ lžičky soli
750ml domácího mandového mléka
30g (4 zarovnané lžíce) kuzu (bio škrob z kořene kuzu)
5g (2 lžíce) sušené lahůdkové droždí
250ml vody pro uvaření braambor
1 citron nebo limetka ( šťáva z něj )
1 kelímek zakysané smetany ( volitelné )


postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm, zalejeme cca 250ml vodou, přidáme sůl a kmín, a uvaříme cca 10-15 minut - téměř do měkka.

Kuzu rozmícháme v menším množství vody a přilejeme k bramborám, postupně provaříme a přiléváme mandlové mléko, polévka houstne, přivedeme téměř k varu a odstavíme.

Až na konec vmícháme nadrobno nakrájený kopr, sušené lahůdkové droždí,
okyselíme trochou šťávy z citronu.
Do polévky na talíř můžeme přidat : lžíci zakysané smetany.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.


1 porce 250 ml
Energie 809 Kj

Bílkoviny 6 g

Sacharidy 34 g

Tuky 4 g

Vláknina 4g

Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme před koncem vaření přidat žloutek.

Poznámka:
Kuzu(kudzu)je velmi kvalitní škrob z kořene japonského vinného keře. Používá se k zahuštění polévek, omáček a pudinků. Svými účinky podporuje zažívání a správnou funkci střev, posiluje imunitu a nervový systém (zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu v mozku),detoxikuje vnitřní orgány, hojí zánětlivé procesy. Má nízkou kalorickou hodnotu, bohatě izoflavonů, používá se v makrobiotice jako ten nejvhodnější škrob.

Mandlové mléko
Oloupané mandle (100g) zalejeme vodou (stačí kolem 100 ml), necháme přes noc. Před přípravou ještě přes síto propláchneme a nasypeme do vyšší nádoby, dolejeme přefiltrovanou vodou (750 ml) a mixujeme (2-3 minuty), vzniklé mandlové mléko zcedíme přes jemné sítko nebo gázu.

Mandlovou vlákninu můžeme uschovat ( pro jiné použití )


Další články z rubriky Zdravé recepty

RECEPT: Osvěžující koktejl z chia semínek

Dnes tu pro vás máme skvělý recept na dva letní koktejly ve kterých jsou hlavní ingrediencí chia semínka. Chia semínka jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin (cca 21%) a především rozpustná formy vlákniny (37%), což je fenomenální hodnota. Díky velké míře rozpustné formy vlákniny mají chia vysokou hygroskopickou vlastnost (mají schopnost vytvářet ve vodě hustou gelovitou hmotu). Obsah tuků je (ve srovnání s jinými semínky) nižší, okolo 31%, s tím že převažují nenasycené tuky. Chia jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3. Z mikroživin zmíním vysoký obsah antioxidantů (především vitamin E) a minerálů (vápník, železo, hořčík, železo). Termicky jsou osvěžující. Podle Tradiční čínské medicíny jsou potravinou s dominující energií jin. V těle působí zásadotvorně.

Chřestová polévka zdravě

Nikdy jsem chřest nejedla. Doma jsme ho jako malí neměli a ani později mě nelákal. Až teď, co zkouším různé nové věci, jsem na něj opět narazila. Co na něm ti lidé vidí? Vyzkoušela jsem... je chuťově úžasný! Polévka voní po zeleném hrášku a chutná... no vyzkoušejte sami, stojí to za to!

JAK VYROBIT DOMÁCÍ JOGURT BEZ JOGURTOVAČE?

Nechceme vás odrazovat od nákupu jogurtovače, ale poradíme vám, jak si udělat jogurt doma bez něj...

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: