Polévka HOKKAIDO

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Polévka HOKKAIDO
ingredience pro 4 porce :

800-1000 g dýně Hokaido se slupkou ( po odstranění jadérek a očištění )
20 ml oleje ( olivový, avokádový nebo řepkový ...)
100 g cibule ( asi 2 menší)
20 g česneku (5-6 stroužků) vcelku i se slupkou lze použít
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/- ( nebo čerstvou šťávu ze zázvoru)
koření lze čerstvé nebo sušené: oregano a tymián po lžíci dle chuti zelený pepř čerstvě drcený, kurkuma
200 ml zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1lžíce, případně vlastní domácí vegeta )
4 lžičky dýňového natural oleje ( můžeme ale použít i jiný natural olej )
4 lžičky dýňových semen ( namočit předem ve vodě)
1000 ml vody +/-


postup:

Dýni Hokaido asi o velikosti většího grepu, či menšího pomela, důkladně omyjeme, můžeme použít kartáček a mýdlo, opláchneme. Odkrojíme stopku, rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme dužinu se semeny kterou vyhodíme. Hokaido nakrájíme na kousky asi 2cm a to i se slupkou. Vložíme do remosky. Přidáme kousek chilli papričky (čerstvá nebo sušená) . K tomu nakrájenou cibuli a česnek, ten vcelku, klidně i se slupkou.
Olej asi 20ml, oregano, tymián, pepř, vegetu, asi ½ lžíčky kurkumy, sůl, a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a ještě dále vaříme do změknutí cca 30 minut. Nakonec vše rozmixujeme (nejlépe použít výkonný mixér, nebo nurtibulet), do hladkého krému a následně ještě přepasírujeme přes síto, aby byla polévka je velmi jemná a krémová.
Případně doředíme vodou, dochutíme.

Na talíři ozdobíme dýňovými semeny ( je vhodné nechat je předem delší dobu namočené a propláchnout)
A lžící pokud možno dýňového oleje.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce cca 520ml:
Energie 630kJ
Bílkoviny 4g
Sacharidy 22g
Tuky 6g
Vláknina 4g


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 4

Máte za sebou první tři dny detoxikace a zvykli jste si na nový jídlníček. Chybí vám však ještě kofein? Pokud ano, patrně bojujete s určitou mírou závislosti. TIP Zkuste jako náhražku meltu nebo bylinné kořeněné čaje. Výborný je například čaj z čerstvé máty s citronem a zázvorem, případně rooibos.

Recepty pro dnešní den jsou inspirovány italskou kuchyní a najdete je včetně fotografií na Facebooku

www.facebook.com/fitandfuncz

Hody, hody, doprovody...

... dejte vejce malovaný... a dál to znáte určitě sami. Velikonoce - pro některé velice oblíbený, pro jiné ale neoblíbený svátek. Nicméně, ať už k nám přicházejí svátky jakékoli, myslím, že nejdůležitější je příjemná atmosféra, kterou do našich všedních dnů vnášejí. Rodina se schází dohromady, hoduje společně u stolu a děti se nemůžou dočkat venkovních radovánek. Ideální doba vyrazit do přírody, načerpat energii ze Sluníčka a probouzejícího se světa, kdy všechno začíná pučet.

Velikonoce se dají považovat za svátky přicházejícího jara, ovšem neměli bychom zapomínat, že se jedná i o nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Velikonoce vznikly ze slov ´veliká noc´, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých.

Pojďme se na tyto svátky podívat z našeho pohledu. Tedy, jak si je užít nejen tradičně, ale i zdravě. Každý den přináší svá určitá specifika a zvyklosti.

Začněte nový rok s pořádným detoxem střeva!

Tak je tu nový rok 2014 a je na čase pořádný detox!Ptáte se, co vám k tomu dokonale pomůže a odvede balast (škodlivé látky, těžké kovy, chemii atd.) z vašeho střeva i těla? Chraňte se preventivně s dezintegrovanou řasou chlorellou! Na trhu je spoustu produktů různé kvality a značek. Výzkumy ukázaly, že rozbitá fibrózní celulóza (obal buňky) odvádí balast z těla (těžké kovy) a bojuje proti nádorům!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko