Polévka HOKKAIDO

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor:

Polévka HOKKAIDO
ingredience pro 4 porce :

800-1000 g dýně Hokaido se slupkou ( po odstranění jadérek a očištění )
20 ml oleje ( olivový, avokádový nebo řepkový ...)
100 g cibule ( asi 2 menší)
20 g česneku (5-6 stroužků) vcelku i se slupkou lze použít
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/- ( nebo čerstvou šťávu ze zázvoru)
koření lze čerstvé nebo sušené: oregano a tymián po lžíci dle chuti zelený pepř čerstvě drcený, kurkuma
200 ml zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1lžíce, případně vlastní domácí vegeta )
4 lžičky dýňového natural oleje ( můžeme ale použít i jiný natural olej )
4 lžičky dýňových semen ( namočit předem ve vodě)
1000 ml vody +/-


postup:

Dýni Hokaido asi o velikosti většího grepu, či menšího pomela, důkladně omyjeme, můžeme použít kartáček a mýdlo, opláchneme. Odkrojíme stopku, rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme dužinu se semeny kterou vyhodíme. Hokaido nakrájíme na kousky asi 2cm a to i se slupkou. Vložíme do remosky. Přidáme kousek chilli papričky (čerstvá nebo sušená) . K tomu nakrájenou cibuli a česnek, ten vcelku, klidně i se slupkou.
Olej asi 20ml, oregano, tymián, pepř, vegetu, asi ½ lžíčky kurkumy, sůl, a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení přemístíme do hrnce a zalijeme vodou a ještě dále vaříme do změknutí cca 30 minut. Nakonec vše rozmixujeme (nejlépe použít výkonný mixér, nebo nurtibulet), do hladkého krému a následně ještě přepasírujeme přes síto, aby byla polévka je velmi jemná a krémová.
Případně doředíme vodou, dochutíme.

Na talíři ozdobíme dýňovými semeny ( je vhodné nechat je předem delší dobu namočené a propláchnout)
A lžící pokud možno dýňového oleje.

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce cca 520ml:
Energie 630kJ
Bílkoviny 4g
Sacharidy 22g
Tuky 6g
Vláknina 4g


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Červen - podpora tenkého střeva

A máme tu ČERVEN, moji milí!

Červen, začínající léto, stálejší a teplé počasí, dostatek slunce, zrající ovoce, zelenina na každém záhonu, na obzoru blížící se prázdniny a dovolené, co víc si přát???? Možná, abychom byli v pohodě jak fyzicky, tak psychicky a mohli v klidu vychutnávat radosti tohoto měsíce.

Nejohroženějším orgánem tohoto měsíce je TENKÉ STŘEVO, párový orgán SRDCE, kterým jsme se zaobírali v uplynulém měsíci. Oba orgány náleží elementu OHNĚ, stejně jako celé období léta, které má být pro nás všechny naprosto přirozeně obdobím největší fyzické aktivity. Můžeme se tedy vesele věnovat sportu, nesvědčí nám zahálení a dlouhý spánek, naše potřeba přísunu potravin je nejnižší v celém roce.

První polovina září - podpora sleziny

A máme tu ZÁŘÍ, moji milí!

Prázdniny jsou nenávratně pryč, děti opět nastupují do školek a škol, my se zase budeme muset vrátit ke koloběhu všedních dní. Ale neklesejme na mysli. Doufejme, že letošní pozdní léto má v záloze ještě pár krásně teplých dní, které si budeme moci užít.

V měsíci září jsou nejohroženější hned orgány dva. V první polovině září je to slezina, v druhé polovině pak slinivka břišní (ale o té až v půlce měsíce).

Sbíráte šípky ?

ŠÍPKOVÁ POMAZÁNKA RAW - Sezonní a regionální pochoutka.

S tímto receptem je v prvé řadě spojena procházka, nejlépe s dětmi do podzimní přírody,a to od poloviny do konce října, kdy se na mezích a okrajích lesů vybarvují šípky.Celou přípravou se vine ruku v ruce kombinace relaxačního pohybu, určitá míra hry ze zpracování obyčejných všudepřítomných plodů a ve finále delikatesní, superzdravé a hlavně jednoduché "něco na chleba".Do procesu zdravé přípravy jídla a vaření je užitečné zapojit dítko, které, i když by nepomáhalo přímo, tímto si uchová v paměti dovednosti, které jsou důležité pro jeho pozdější samostatný život a hlavně: vytvoří si vztah ke zdravému stylu jídla.

Newsletter





Přihlášení
Sponzorovaný odkaz: