Polévka z pečených paprik

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Lenka Drottnerová

Polévka z pečených paprik
ingredience pro 4 porce :

1 kg nejlépe červených paprikových lusků ( po odstranění jadérek a očištění )
30 ml oleje ( olivový, avokádový ...) já jsem použila avokádový
100 g cibule ( asi 2 středně velké)
15 g česneku (3-4 stroužky) vcelku
750 ml vody
100 g kozího sýra, nebo mozarella, může být i zakysaná smetana nebo Řecký jogurt
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/-
koření: oregano, může být i bazalka, dle chuti zelený pepř čerstvě drcený,
zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1-2 lžičky), použila jsem vlastní domácí
nebo pro dochucení zdravější varianta : lahůdkové droždí cca 1 lžíce
čerstvá petrželka (pokud máme)


postup:

Papriky očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, můžeme použít i papriku jiné barvy a i přidat kozí roh, nebo kousek (opatrně - pokud víme co sneseme) kousek chilli papričky.
K tomu nakrájenou cibuli a česnek vcelku
Vše narovnáme do remosky (remoska je téměř plná), přidáme olej -20ml, oregano, posolíme,
a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení nám v remosce zbude cca 500 ml rozpečených a rozměklých paprik i se šťávou. Toto postupně
s přidanou vodou rozmixujeme do hladka a následně ještě vše přepasírujeme.
Přidáme celkově cca 750 ml vody.

Polévku promícháme, případě dochutíme (Gemüsebrühe), ev lahůdkové droždí až na konec.
íPolévka je poměrně hustá a krémová, jemně pikantní se zářivě oranžovovou barvou :
hotový koncentrát betakarotenu (provitaminu A).

Na talíř přidáme 25 g nakrájeného, nebo postrouhaného kozího sýra, ev lžíci zakysané smetany, nebo se hodí Řecký jogurt, mozarella.

Polévku můžeme jíst teplou, ale vynikající je i studená .

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce : ¼ množství 250 ml
Energie 724 kJ
Bílkoviny 5g
Sacharidy 17g
Tuky 10g
Vláknina 6g


Další články z rubriky Zdravé recepty

Recept na dietní salát s brynzou

Použijte brynzu jinak a přidejte ji k salátu z těstovin a zeleniny. Brynza má pikantnější chuť než tvaroh anebo sýr, a proto ji stačí použít menší množství. Obsahuje hodně prospěšných probiotických baktérií, jejichž množství se rychle zvýší díky vláknině z čerstvé zeleniny. Salát je lehký, dobře zasytí a v jedné porci má jen 500 kJ. Připravíte ho do 10 minut!

Domácí ořechové müsli

Skvělá snídaně, pokud máte po ránu rádi sladké, plné kvalitních tuků a přírodní fruktózy, které vám dodají energii na celý den!

Co potřebujete?
- Spoustu kvalitních ořechů - kešu, makadamové, lískové, mandle, para, vlašské (takové, které máte rádi)
- Vločky - pohankové, ovesné (lze koupit v bio kvalitě i zaručeně bez lepku), quinoové
- Semínka - chia, len, sezam, slunečnici, konopí, dýně
- Sušené ovoce dle chuti - výborné jsou třeba brusinky, švestky, meruňky nebo datle - tady nešetřete, kupujte idálně nesířené a v bio kvalitě. Ovoce je prima před přípravou müsli na pár hodin namočit ve vodě nebo jablečném moštu, aby bylo šťavnatější.
- Med nebo sirup - datlový, agáve, rýžový, javorový, pro ovocnější chuť zkuste brusinkový nebo švestkový
- Skořice

 

Salát z ředkviček

Ředkvičky působí proti bakteriím a plísním. Rozpouštějí hleny, dezinfikují sliznice a působí preventivně proti infekcím. V tradičním bylinkářství byly využívány při léčbě poruch žlučníku a jater, protože jejich šťáva stimuluje tvorbu žluči. Obsahují množství draslíku, síry, vitamínu C a kyseliny listové. Můžete jíst jak bulvy, tak mladé lístky. 
 
Salát z ředkviček je chutná, zdravá svačina, hotová za 5 minut!

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko