Polévka z pečených paprik

Rubrika: Zdravé recepty
Autor: Lenka Drottnerová

Polévka z pečených paprik
ingredience pro 4 porce :

1 kg nejlépe červených paprikových lusků ( po odstranění jadérek a očištění )
30 ml oleje ( olivový, avokádový ...) já jsem použila avokádový
100 g cibule ( asi 2 středně velké)
15 g česneku (3-4 stroužky) vcelku
750 ml vody
100 g kozího sýra, nebo mozarella, může být i zakysaná smetana nebo Řecký jogurt
2 lžičky soli +/-
malý kousek chilli papřičky +/-
koření: oregano, může být i bazalka, dle chuti zelený pepř čerstvě drcený,
zeleninový vývar (nebo koření Gemüsebrühe 1-2 lžičky), použila jsem vlastní domácí
nebo pro dochucení zdravější varianta : lahůdkové droždí cca 1 lžíce
čerstvá petrželka (pokud máme)


postup:

Papriky očistíme a nakrájíme na libovolné kousky, můžeme použít i papriku jiné barvy a i přidat kozí roh, nebo kousek (opatrně - pokud víme co sneseme) kousek chilli papričky.
K tomu nakrájenou cibuli a česnek vcelku
Vše narovnáme do remosky (remoska je téměř plná), přidáme olej -20ml, oregano, posolíme,
a pečeme až téměř 1 hodinu, občas promícháme, nepodléváme.
Po upečení nám v remosce zbude cca 500 ml rozpečených a rozměklých paprik i se šťávou. Toto postupně
s přidanou vodou rozmixujeme do hladka a následně ještě vše přepasírujeme.
Přidáme celkově cca 750 ml vody.

Polévku promícháme, případě dochutíme (Gemüsebrühe), ev lahůdkové droždí až na konec.
íPolévka je poměrně hustá a krémová, jemně pikantní se zářivě oranžovovou barvou :
hotový koncentrát betakarotenu (provitaminu A).

Na talíř přidáme 25 g nakrájeného, nebo postrouhaného kozího sýra, ev lžíci zakysané smetany, nebo se hodí Řecký jogurt, mozarella.

Polévku můžeme jíst teplou, ale vynikající je i studená .

Zbytek polévky necháme po vychladnutí v lednici na další den. Spotřebujeme do 3 dnů.

1 porce : ¼ množství 250 ml
Energie 724 kJ
Bílkoviny 5g
Sacharidy 17g
Tuky 10g
Vláknina 6g


Další články z rubriky Zdravé recepty

Mandlová koprovka

Je období mladého kopru a tady je recept na super zdravou koprovku bez klasického použití mouky na zahuštění a bez kravského mléka. Výsledek je k nerozeznání od klasického způsobu přípravy a to jak vzhledově, tak i chuťově. Liší se jen tím, že "Mandlová koprovka" je zdravější, téměř o polovinu méně kalorická a bezlepková. Její příprava je také rychlejší.

Tuňák s kuskusem

Jak dlouho trvá sejít dolů na ulici a koupit si něco u "hladového okna" a vrátit se domů, když nemáte čas vařit? Deset minut? Tak přesně tolik času vám zabere dnešní mnohem zdravější inspirace - Tuňák s kuskusem.

Stačí jen udělat kuskus dle návodu (hlavní práce spočívá v zalití kuskusu horkou vodou). Na pánvi, kterou zakápnete troškou oleje, prohřejte tuňáka a zeleninu, dvě minutky podusíte pod pokličkou. Mezitím si nastrouháte sýr. Vše smícháte a je to. Dobrou chuť. 

PS: Pokud máte tuňáka v oleji, další olej ani nepotřebujete. 

Houbový nákyp z hlívy

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale i jako léčivo. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku. 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz:

Doporučujeme:

 

 

Školící středisko