Zdravý životní styl - všeobecně známé a velmi diskutované téma. Je to jen další moderní trend, způsob jak podpořit potravinářské řetězce a farmaceutické společnosti? Jak moc záleží na tom, zda jsou potraviny organické či ne a co to vlastně znamená? Kterým nemocem se dá předejít zdravou stravou a jak naše tělo funguje, když stravu zpracovává? Jak určité potraviny ovlivňují schopnost se soustředit, učit se a udržet si energii?
To vše patří do jakési základní abecedy o výživě, kterou by každý rodič měl znát. Jestliže je zdravý živ. styl důležitý pro dospělé, pak je zcela zásadní pro děti jak předškolního, tak školního věku.
Stejně tak jako děti učíme rozvíjet se motoricky a jazykově, měli bychom je od útlého dětství stejným způsobem rozvíjet a usměrňovat ve správných stravovacích návycích. A jste to právě Vy, rodiče, kdo jste vzorem pro Vaše děti. Děti rády napodobují, a proto budujte v dětech povědomí o zdravé skladbě jídelníčku, budujte v nich lásku k pohybu - tedy návyky, které je budou provázet celý život. Navíc se prostřednictvím dětí zlepšují návyky celé rodiny.
Pokud již nyní v předškolním věku získají motivaci pro péči o své zdraví, promyšlené stravě a pocítí vnitřní pohodu, která z toho plyne, budou o to sami usilovat i v budoucnu a to je to, o co nám společně jde.
Učte děti pravidelné stravě s dostatkem ovoce a zeleniny a také dostatkem mléka a mléčných výrobků. Snažte se, aby si děti nezvykali na chuť sladkého. Aby zbytečně nekonzumovali mnoho sladkých potravin a přeslazených nápojů. Dejte také pozor na oblibu všudypřítomného fast foodu.
A výsledek? Zdravé a spokojené dítě, oblíbené v kolektivu, socializované, učenlivé a úspěšné v životě. Nejnovější studie opětovně ukazují, že děti, které pravidelně nesnídají a nesvačí, jsou ve škole méně úspěšné, roztěkané a škola je jednoduše nebaví. O co více, nemají energii a budují si negativní vztah ke studiu.
Jak na to, co by měla obsahovat správná svačina či snídaně, co by v jídelníčku nemělo chybět a na jaké potraviny bychom si měli dávat pozor? Dětská obezita, týká se i Vaší rodiny? Co je to celiakie a bezlepková dieta? Jaké pohybové aktivity jsou pro děti vhodné? Toto a mnoho dalšího by měl rodič znát a nepodceňovat roli výživy a pohybu ve vývoji dítěte.
V případě dotazů či zájmu o konzultaci mne neváhejte kontaktovat. Nikdy není pozdě začít se změnou.
Kontaktujte mne zde.
Bc. Eva Janoušková, Nutriční terapeut a laktační poradce.
Více info na webu www.vaztesizdravi.cz
Další články z rubriky Zdravé stravování
Dosažení smysluplného a dlouhodobého hubnutí vyžaduje promyšlený
stravovací plán. Vaše tělo potřebuje správnou rovnováhu výživy a kalorií pro udržení energie prostřednictvím cvičení a každodenních činností. Udržení této rovnováhy je klíčem ke ztrátě tuku a jeho udržení v průběhu času.
Úspěšný
dietní plán pro hubnutí kombinuje vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje k budování svalů a udržení energie v jednom pohodlném a chutném menu. Podle těchto kroků navrhněte dietní plán pro hubnutí, který je specificky strukturován tak, aby podporoval váš životní styl, cíle a návyky.
Myslím, že se mnou budete souhlasit, že více věříte člověku, který to co hlásá a učí, také dělá. Jedním z takových lidí byl Dr. Norman W. Walker. Jeden z nejvýznamnějších lékařů, který se zabýval výzkumem zdraví a vlivem stravy na dlouhověkost a prevenci chorob. Dr. Walker se dožil 117 let. Až do své smrti v roce 1985 byl vitální a věnoval se veškerým domácím pracím i práci na zahrádce.
Při sestavování redukčního jídelníčku bychom měli myslet na hospodaření se sacharidy a jejich příjem regulovat podle výdeje energie a podle denní doby. Obecně platí, že večeře by měla obsahovat minimum sacharidů a zakládat se spíše na bílkovinném a zeleninovém základě. Je to z toho důvodu, že po večeři již většinou přecházíme do klidnějšího režimu a náš energetický výdej již není tak velký, zkonzumovanou energii bychom tak nestihli před ulehnutím spálit a uložili ji „na později", čili do tuků. Výběr vhodného složení večeře je významnou složkou redukčního jídelníčku, a proto Vám přináším několik tipů, jak jídlo poskládat. Velikost porce je vždy závislá na výšce, váze, energetickém výdeji a cílové váze klienta. Jaká je optimální porce si povíme v dalším článku.