UŽIJTE SI ZDRAVÉ VÁNOCE

Rubrika: Sezonní záležitost
Autor: Švarcová Lucie

Recept na zdravé Vánoce


Potraviny nakupujte střídmě
Před nákupem si připravte seznam, kterého se budete držet. Nekupujte zbytečné pochutiny, místo nich vložte do košíku ovoce a zeleninu. Vybírejte potraviny čerstvé a pokud možno zdravé. Nakupujte jídlo v přijatelném množství, tzn. v takovém, které rodina dokáže bez problémů sníst.


Stůl ať je střídmý, ale barevný a bohatý

Když na stůl vyložíte jablka a ořechy, zeleninové jednohubky místo tučných chlebíčků, na brambůrky už nezbude vůbec žádné místo.


Odlehčete štědrovečerní večeři

Lehký bramborový salát bez majonézy si nepokazte smaženým kaprem, který do dietního jídelníčku nepatří. Zvolte jiný způsob úpravy - například pečení.


Jezte méně cukroví a více se hýbejte
Cukroví upečte bez zbytečného cukru a tuku. Místo televize vytáhněte své blízké na vánoční procházky.

 

DOPŘEJTE SI PRAVIDELNÝ SPÁNEK
Jedna nebo dvě kratší noci neublíží, ale několikatýdenní nevyspání se už ano. Proto večírky opět předem pečlivě plánujte a proložte volnějšími večery.


ZELENINA DENNĚ
Veškeré hodování, které ke svátkům patří, doplňujte příjmem zeleniny. Zelenina vám zlepší a odlehčí trávení i dodá hromady potřebných živin.
 


Další články z rubriky Sezonní záležitost

Detoxifikační kůra, DEN 2

Zvládli jste první den, máte tedy za sebou to "nejhorší" :-)
Dnes si můžete pochutnat na studeném salátu z bulguru na marocký způsob a k večeři se zahřát zelňačkou.
Ke snídani jsem opět zvolila kaši z ovesných vloček, která obsahuje spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B. Pokud chcete změnu, dejte si třeba pečivo s rybí pomazánkou (sardinky, kremžská hořčice, kyselá okurka, bílý jogurt). Jinak pozor na tradiční přílohy k pečivu, které si pro tentokrát musíte odpustit.
Ke svačině zbyl mrkvový salát ze včerejšího dne. Jinak lze také zvolit jakékoli ovoce či zeleninu a bílý jogurt či kysané podmáslí.
TIP Tentokrát není třeba se dívat na celkový energetický obsah. Tělo si samo řekne o množství jídla a tím, že vyloučíte všechny „nezdravé" potraviny, nemusíte se bát, že přiberete.
Celý článek včetně fotografií a receptů najdete na Facebooku (www.facebook.com/fitandfuncz)

Březen podpora žlučníku

A máme tu BŘEZEN, moji milí!

Také jste tak zmateni? Já letos pořád pociťuji absťák po sněhu a zimě. No nic, překonejme abstinenční příznaky, smiřme se s tím, že zima prostě nebyla a PŘIVÍTEJME JARO! :)

V březnu je nejohroženějším orgánem ŽLUČNÍK.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: ŽLUČNÍK je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

OSLABENÍ ŽLUČNÍKU se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. 

DUBEN - PODPORA JATER

A máme tu DUBEN, moji milí!

Jaro přichází v plné síle, na zahradách už září narcisy a tulipány, keře a stromy začínají kvést, hurá!!! Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody. Měli... Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku. V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny, k tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

 

Newsletter





Přihlášení

Facebook
Sponzorovaný odkaz: